eur:
394.94
usd:
363.25
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Davos, 2017. január 16.Joe Biden leköszönő amerikai alelnök beszél egy rákellenes konferencián a 47. Világgazdasági Fórum előestéjén, a svájci Davosban 2017. január 16-án. (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)
Nyitókép: MTI/EPA/Gian Ehrenzeller

Újabb vetélytársat kap Donald Trump

Joe Biden bejelentette, hogy indulni kíván az amerikai elnöki megbízatásért, és elemzők szerint azonnal a legesélyesebb elnökjelölt lett.

Bejelentette indulását a 2020-ban esedékes amerikai elnökválasztáson Joe Biden korábbi alelnök csütörtökön. Az előző elnök, Barack Obama egykori "helyettese" a YouTube-ra és más közösségi médiára feltett videón keresztül hozta nyilvánosságra indulási szándékát. Első nyilvános szereplése demokrata elnökjelölt-aspiránsként várhatóan hétfőn lesz, a Pennsylvania állambeli Pittsburghben.

A mostani lesz a harmadik elnökválasztás, amelyen a 76 éves Biden versenybe száll, korábban 1988-ban és 2008-ban próbálkozott.

Joe Biden hónapok óta nyilvánosan fontolgatta, hogy induljon-e pártja elnö kjelöltségéért. Noha elemzők szerint idős és centrista politikus - ami nem feltétlenül válik előnyére a jelenlegi demokrata párti táborban-, a felmérések azt mutatják, ő lehet pártja legesélyesebb elnökjelöltje.

A 19 demokrata párti elnökjelölt-aspiráns közül ő a legtapasztaltabb politikus. Hat cikluson keresztül volt szenátor, kétszer - 1998-ban és 2008-ban - indult az elnökjelöltségért, és két ciklusban volt az előző elnök, Barack Obama alelnöke.

Obama szóvivője, Katie Hill Joe Biden bejelentése után közleményben hangsúlyozta: Barack Obama mindig azt hangoztatta, hogy 2008-ban élete legjobb döntését hozta, amikor Joe Bident választotta alelnökjelöltjéül. Obama egyébként elnöksége végén Elnöki Szabadság Érdemrenddel, a legmagasabb rangú polgári kitüntetéssel ismerte el Biden tevékenységét.

A választási kampányt Biden a jövő hétfőn indítja, egy Pittsburghben tartandó nagygyűlésen. Sajtóértesülések szerint ott fejti ki majd részletesen is a programját, amely várhatóan a középosztály támogatását és Amerika "újraegyesítését" helyezi majd előtérbe.

Csütörtökön délután a képviselőház demokrata párti frakciójának egy csoportja - amely magát Igazságos Demokratáknak nevezi - bejelentette: ellenzi Biden elnökjelöltségét. Az Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő nevével fémjelzett csoport közleményben utasította el Joe Biden törekvését a párt elnökjelöltségére. "A Demokrata Párt régi gárdájának nem sikerült megállítania Trumpot, ezért nem lehet azzal számolni, hogy a régi gárda vezesse a harcot ezzel a mai oszd meg és uralkodj politikával szemben" - olvasható a közleményben, amelyet Alexandra Rojas, a csoport igazgatója írt alá.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×