INFORÁDIÓ 
2019. december 8. vasárnap
Mária

donald trump

amerikai elnökválasztás

kampány

Donald Trump demokrata párti amerikai elnök a floridai Orlandóban tartott választási nagygyűlésén 2019. június 18-án. Trump bejelentette, hogy a 2020-as elnökválasztáson újraindul az elnökségért.

Ömlik a pénz az elnök kampányszámlájára

Nagy felhajtás, hamis hírek vádjai és rekordsebességgel begyűjtött kampánytámogatás – így indult Floridában Donald Trump újraválasztási kampánya. Az amerikai elnök előnyére válhat, hogy jól teljesít a gazdaság és alacsony a munkanélküliség.

A floridai szórakoztatóközpontban, Orlandóban, a 20 ezer fő befogadására alkalmas AmWay Centerben indult Donald Trump újraválasztási kampánya, lelkesen ünneplő tömeg előtt. A Trump-hívek hatalmas tapssal jutalmazták az amerikai elnöknek a sajtót bíráló megjegyzéseit és azt, hogy közölte:

jövőre 400 mérföldes szakasz épül fel a mexikói határfalból, amely megállítja a „beáramló migránsokat”.

Trump a sikereiről beszélt, de közben az ellene ágáló demokraták és a média áldozatának is beállította magát. Bár az amerikaiak elégedettek lehetnek a gazdaság miatt, ő a történelem egyik legnépszerűtlenebb elnöke: egy felmérés szerint

a polgárok 42,5 százaléka támogatja, míg 53 százalékuk elégedetlen

a teljesítményével.

Erre - a Twitteren - az volt a válasza, hogy ha nem folyt volna ellene „Hamis Boszorkányüldözés, és a média, valamint bűnöző partnereik, a Demokraták tisztán játszottak volna, akkor sokkal jobban állna a közvéleménykutatásokban... de a gazdasággal így is nyerünk!” – írta.

Az alacsony tetszési index ellenére az elnök annak örülhet, hogy

kevesebb, mint 24 óra alatt közel 25 millió dollár kampánytámogatást gyűjtött be. Ez messze megelőzi bármely rivális demokrata elnökaspiráns eddig befolyt pénzeit. Joe Biden volt alelnök például 6,3 milliót, Bernie Sanders szenátor pedig 5,9 milliót tudott szerezni.

Ezek után Trump elégedetten posztolhatta ki ismét csak a Twitterre, hogy „az eme elnök iránti lelkesedés az országban példa nélküli.”

Bírálói azzal próbáltak visszavágni, hogy kommentjeikben megemlítették: annak idején Barack Obama – igaz egy hónap alatt - 150 milliót gyűjtött be és olyan adatokat posztoltak, amelyek szerint Floridában az összes demokrata elnökjelöltségre pályázó politikus megelőzi.

Erre is van válasza a Trump-tábornak: Mike Pence alelnök „szocialistáknak” nevezte a Demokratákat és azt mondta: „nem a szocializmus, hanem a szabadság vetett véget a rabszolgaságnak és nyert meg két háborút”. Erre tett rá Trump, aki közölte: az amerikaiak nem a szocializmusban hisznek, hanem a szabadságban.

Kommentátorok szerint az újraválasztási kampány eddig nem sok újdonsággal szolgált, például

még most is Trump régi riválisa, a külügyminiszteri emailjeit vitatható módon kitörlő Hillary Clinton volt a téma, amire a tömeg azt skandálta, hogy „börtönbe vele”.

Kedvenc ellensége, a CNN pedig azzal vádolta meg, hogy

76 perc alatt 15 hamis állítást tett.

Viszont Trump megpróbálhat előnyt kovácsolni az egészségügy témájából – mivel a demokraták között arról folyik a vita, hogy esetleg egységes, állami biztosítást vezessenek be, ami megijeszthetné a mérsékelt amerikai szavazókat – jegyezte meg a Reuters.

Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Kapcsolódó hang

Az egészségüggyel támadhat Trump a kampányban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018