INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

brexit

donald trump

nagy-britannia

Donald Trump republikánus amerikai elnök nyilatkozik a sajtónak a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2019. május 22-én, miután megszakította tárgyalásait a kongresszus demokrata párti két vezetőjével, Nancy Pelosi házelnökkel és Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi frakciójának vezetőjével. Trump kijelentette, hogy nem működik együtt a demokratákkal mindaddig, amíg fel nem hagynak azokkal az erőfeszítéseikkel, hogy vizsgálatokat indítsanak ellene.

Donald Trump drasztikus lépésre biztatta Nagy-Britanniát

Infostart / MTI

Az amerikai elnök szerint ráadásul a brit kormány hibát követett el azzal, hogy nem vonta be Nigel Farage-t a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről folytatott tárgyalásokba.

Donald Trump amerikai elnök szerint Nagy-Britanniának nem szabad kifizetnie az Európai Unióból való kilépés 39 milliárd fontos (mintegy 45 milliárd euró) számláját, és ott kell hagynia a tárgyalásokat, ha Brüsszel nem adja meg neki, amit kér.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak hétfőn kezdődő londoni látogatása előtt adott interjújában Trump azt mondta, hogy a következő brit vezetőnek a brexit élharcosát, Nigel Farage-t kellene kineveznie az unióval való tárgyalások lefolytatására.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy Nagy-Britanniának még az idén távoznia kell az EU-ból. "Véghez kell vinniük - mondta. - Le kell zárniuk a megállapodást." "Ha pedig nem kapják meg, amit akarnak, én felállnék" a tárgyalóasztaltól. "Ha nem sikerül fair megállapodást elérniük, hagyják ott az egészet" - tette hozzá.

Boris Johnsont is támogatja

Trump megismételte, hogy a távozó Theresa May miniszterelnök posztjára pályázók közül azokat a jelölteket támogatja, akik leszögezték, hogy megállapodással vagy anélkül, de Nagy-Britanniának az október 31-i határidőig ki kell lépnie az unióból.

Közéjük tartozik Boris Johnson volt külügyminiszter - akiről Trump dicsérően szólt már pénteken is a The Sun című brit lapnak nyilatkozva, és aki épp egy bírósági eljárással kénytelen szembenézni a brexitkampányban tett kijelentései miatt -, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Sajid Javid belügyminiszter.

Farage sokat adhatna Trump szerint

Trump megjegyezte, hogy

hiba volt a konzervatívoktól nem bevonni a Brüsszellel folytatott tárgyalásokba Farage-t, a Brexit Párt vezetőjét

a májusi európai parlamenti választásokon aratott sikere után. "Én nagyra tartom Nigelt. Sok mindent adhat, ő egy nagyon okos ember" - mondta az amerikai elnök. "Nem fogják persze bevonni, pedig gondolják csak el, milyen jól tennék. Csak nem jöttek még rá" - fejtegette.

Trump arról is beszélt a lapnak - nyilván a brit Munkáspárt esetleges előretörésére utalva -, hogy

ki kellene ismernie Jeremy Corbint, az ellenzék veterán szocialista vezérét, mielőtt felhatalmazást ad az amerikai hírszerző szerveknek, hogy megosszák legérzékenyebb titkaikat egy keményvonalas baloldali kormánnyal.

A republikánus amerikai elnök végül arra figyelmeztette a brit minisztereket, óvatosan kell eljárniuk, hogy ne hiúsítsák meg Washington és London hírszerzési együttműködését azzal, hogy bevonják a kínai Huawei távközlési céget Nagy-Britannia új 5G-s mobiltelefonos hálózatának kiépítésébe.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018