eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Windsor, 2018. július 13.II. Erzsébet brit uralkodó Donald Trump amerikai elnök társaságában a windsori kastélyban 2018. július 13-án. Trump kétnapos látogatáson tartózkodik a szigetországban. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

A királynő vendégeként Londonba látogat az amerikai elnök

Londonba érkezik hétfőn Donald Trump. Az amerikai elnök állami látogatáson, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként tölt el három napot a brit fővárosban. Közvetlenül érkezése előtt diplomáciai szabályokat sértve nyilatkozott a brit belpolitikáról és a brexitről.

Az amerikai elnöknek szóló meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében 2017. januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump elnöki beiktatása után.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Donald Trump és kísérete valószínűleg a London nyugati határában fekvő Windsorban lakik majd, mivel

a hatalmas parkkal övezett, magas falakkal körülvett kastély biztonsági szempontból megfelelőbb, mint a London közepén emelkedő Buckingham-palota.

Az állami látogatásoknak rendszerint része az is, hogy az uralkodó és vendége díszes hintón végighajtat Buckingham-palotához vezető, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton. Donald Trump fogadtatásának programjából azonban - szintén biztonsági megfontolásokból - ez az elem kimarad.

Az udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít az állami látogatásra szóló meghívás.

Trump állami látogatása azonban heves belpolitikai viták tárgya Nagy-Britanniában, és a két ország között több szóváltás is lezajlott a meghívó átadása óta eltelt két és fél évben.

Az egymással hagyományosan rendkívül szoros kapcsolatokat ápoló két ország tavaly példátlanul éles hangú diplomáciai csörtéket vívott, miután Trump a Twitteren újraközölte a Britain First nevű radikálisan muszlimellenes brit csoport három - kérdéses valóságtartalmú - videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról.

Az ügyben Theresa May személyesen is rosszallásának adott hangot, "helytelennek" nevezve, hogy Trump "egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő" csoport videóit népszerűsíti.

Az amerikai elnök May megrovó nyilatkozatára indulatos Twitter-üzenetben válaszolt, felszólítva a brit kormányfőt, hogy "ne rám összpontosítsa figyelmét", hanem "az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra". Nem sokkal később azonban az ITV brit televíziónak nyilatkozva kijelentette: korábban nem tudott semmit erről a brit szerveződésről, és kész bocsánatot kérni, amiért megosztotta a videójukat.

Komoly nézeteltérés alakult ki London és a Fehér Ház között amiatt is, hogy az Egyesült Államok kivonult az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról 2015-ben megkötött - a brit kormány által is aláírt - nemzetközi megállapodásból.

Donald Trump nem hazudtolta meg önmagát

Az amerikai elnök még londoni érkezése előtt, két interjúban is alaposan "belenyúlt" az utódválasztási folyamatba.

A The Sun című konzervatív, erősen EU-szkeptikus brit tömeglapnak nyilatkozva azt mondta: Boris Johnson volt brit külügyminiszter - a Konzervatív Párt keményvonalas brexittáborának frontembere - "nagyszerű" utódja lehetne Theresa Maynek.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott másik interjúban kifejtette: hiba volt, hogy nem vonták be Nigel Farage-t - a brit politika legradikálisabban EU-szkeptikus vonulatának zászlóvivőjét - az Európai Unióval folytatott Brexit-tárgyalásokba, mivel Farage "sok mindennel hozzá tudott volna járulni" e tárgyalási folyamathoz, csak a brit kormány "erre még nem jött rá".

A The Sun elismerte a szombaton megjelent interjúhoz fűzött kommentárjában, hogy Trump e kijelentéseivel komoly protokollsértést követett el, és a The Sunday Times is azt írta a vasárnap közölt újabb interjú bevezetőjében, hogy az amerikai elnök "drámai módon elszakadt a diplomáciai konvencióktól", "áttaposva" a brit belpolitika területére.

Donald Trump megnyilatkozása nem maradt válasz nélkül: a londoni főpolgármester, Sadiq Khan szerint nem lenne szabad fogadni az amerikai elnököt, de legalábbis nem szívélyesen és vörös szőnyeggel. Lovat ad az antiszemiták alá, az idegengyűlöletet nyakló nélküli használata, bevezette a muszlim országokkal szembeni beutazási tilalmat - hosszan sorolta a Guardianben, miket tart Donald Trump főbűneinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×