eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lemondott az ukrán kormányfő

Bejelentette lemondását tisztségéről Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, aki e lépését az aznap beiktatott Volodimir Zelenszkij államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta.

"Úgy döntöttem, hogy benyújtom a lemondásomat rögtön a szerdai, soron következő kormányülés megtartása után" - mondta Hrojszman újságíróknak. Hétfőn Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője is benyújtotta lemondását.

Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.

Beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij bejelentette a parlament feloszlatását, és távozásra szólította fel a minisztereket, annak ellenére, hogy a törvény értelmében a kormány csak a parlamenti választások után köteles lemondani.

Az alkotmány értelmében a parlament nevezi ki az új kormányfőt, és Zelenszkijnek nincsen parlamenti frakciója, amely lehetővé tenné a híveiből álló csapat felállítását az előrehozott választásokig.

"Amikor az új elnököt megválasztották, olyan intézkedések meghozatalát javasoltam az elnöknek és a parlamentnek (...), amelyek erősebbé tennék Ukrajnát. Az elnök más utat választott, és a kijelentéséből úgy ítélem meg, hogy minden felelősséget vállal a veszélyekkel szemben" - jelentette ki Hrojszman, anélkül, hogy részletesen indokolta volna a döntését.

A 41 éves, korábban minden politikai gyakorlatot nélkülöző színész-humorista Zelenszkij hétfő délelőtt tette a hivatali esküt.

A 45 milliós lélekszámú volt szovjet tagköztársaságban öt éve háború dúl az ország keleti részében az oroszbarát szakadárokkal, az ország épp hogy kilábalt egy nagyon súlyos gazdasági válságból - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×