eur:
389.24
usd:
362.03
bux:
68527.95
2024. május 8. szerda Mihály
Berlin, 2018. szeptember 24.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője sajtótájékoztatót tart a párt elnökségi ülése előtt Berlinben 2018. szeptember 24-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Merkel újra kikosarazta Salvinit

Az Európai Néppárt (EPP) nem nyit az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Liga felé - jelentette ki Angela Merkel német kancellár egy lapinterjúban.

"Nem" - válaszolt kurtán az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy közeledés kezdődik az EPP és a Liga között.

Arra a kérdésre, hogy valóban nem lesz semmiféle együttműködés Salvinivel vagy hasonló csoportosulásokkal, kifejtette: nyilvánvaló, hogy az EPP-től nagyon eltérő szemléletű pártokról van szó, ami megmutatkozik például a migrációs politikában.

"Ez is egy oka annak, hogy az EPP miért nem nyit Salvini úr pártja felé" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette:

"biztos, hogy Manfred Weber nem teszi függővé magát az ilyen pártok szavazataitól", ha az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről szavaznak az Európai Parlamentben.

A Fidesz EPP-tagságára vonatkozó kérdésre kijelentette: az EPP felállított egy háromtagú testületet a téma tanulmányozására, és "megfelelő időben meghozza döntését".

Arra a kérdésre, hogy az EP-választás után szorgalmaz-e majd új szankciós mechanizmusokat a jobboldali populista erők Európai Unió elleni tevékenységével kapcsolatban, kiemelte, hogy teljes mértékben ki kell használni a Lisszaboni Szerződés által biztosított lehetőségeket.

Keményebb szankciós mechanizmusok bevezetéséhez szerződésmódosításra lenne szükség, ami "nem nagyon egyszerű", mert a tagállamok teljes egyetértésével, egyhangú döntéssel kellene határozni - mondta.

A terjedelmes interjúban arról is szólt, hogy kezdettől fogva kételkedéssel viszonyult a 2014-es EP-választás alkalmából bevezetett csúcsjelölti intézményhez, de - mint mondta - "jó tagja vagyok az EPP-nek, amely felvette alapszabályába, hogy csúcsjelöltet állít" az EP-választásra.

A csúcsjelölt ezúttal Manfred Weber, "én pedig kiállok majd azért, hogy ő legyen az Európai Bizottság elnöke", amennyiben az EPP gyűjti össze a legtöbb szavazatot az EP-választáson

- közölte a kancellár.

Menekültügy

Angela Merkel a többi között a menekültügyről és a migrációról is beszélt, kiemelve, hogy az EU az utóbbi négy évben megtapasztalta a közel- és a közép-keleti térségben dúló polgárháborúk és terror következményeit, segített bajba került embereken és ez a téma a következő évtizedekben is végigkíséri.

Kifejtette: a döntések hatását csak úgy lehet megfelelően megítélni, ha azt is figyelembe veszik, hogy milyen hatást eredményezett volna a döntéssel ellentétes irányú politika.

"Nagyon sokkal rosszabb következményekkel járt volna az euróválságban vagy a menekültválságban, ha egyáltalán nem, vagy egészen másként cselekedtünk volna" - húzta alá a német kancellár.

Mint mondta: amikor 70 millió menekült sodródik a világban, érthető, hogy az EU-nak közülük "bő egymillióval foglalkoznia kell".

Az is érthető, hogy mindez társadalmi vitákat okoz, de ezeket a vitákat le kell folytatni - tette hozzá Angela Merkel, megjegyezve, hogy a folyamat révén tapasztalatokat is szereztek,

"megtanultunk néhány dolgot ebből a helyzetből".

Ma már a migrációs politika számos kérdésében konszenzus van, a tagállamok egyetértenek az EU külső határa védelmének ügyében, az Afrika iránti felelősségvállalásban, illetve a terrorizmus elleni küzdelemhez nyújtott segítséget illetően.

Azonban továbbra sincs egyetértés abban, hogy befogadjon-e valamennyi tagállam "legalább egy bizonyos számú menekültet, vagy pedig hagyjuk magukra a leginkább érintett tagállamokat". Ezen tovább kell dolgozni - mondta Angela Merkel.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×