eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Marine Le Pen, az európai parlamenti választásokra készülő francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés párt elnöke sajtóértekezletet tart Strasbourgban 2019. április 15-én.
Nyitókép: MTI/Jean-Francois Badias

Már szövögetik egy radikális jobboldali frakció tervét az új EP-ben

Marine Le Pen Olaszországban Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel egyeztetve beszélt erről Milánóban szombaton.

"Szuperfrakciót" akar alakítani a következő Európai Parlamentben az övéhez hasonlóan gondolkodó politikai pártokból Marine Le Pen francia radikális jobboldali politikus.

A Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezetője szombaton Milánóban azt mondta, hogy egy ilyen szövetség "évtizedek óta először" átalakíthatná az Európai Unió struktúráját. Le Pen lelkesítőnek nevezte ezt a lehetőséget.

A francia politikus az első számú külföldi vendége az észak-olaszországi nagyvárosba Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt vezetője által összehívott EP-választási kampányzáró nagygyűlésnek.

Le Pen pártja a legutóbbi felmérések szerint megközelítette, sőt egyes közvélemény-kutatások szerint meg is előzte az Emmanuel Macron államfő által irányított kormányerő, a Köztársaság lendületben nevű tömörülés népszerűségét.

Ezzel kapcsolatban Milánói nyilatkozatában Le Pen kijelentette Macronnak le kell mondania, ha pártja nem az élen végez az európai parlamenti (EP-)választások franciaországi szavazásán.

A radikális jobboldali erők várhatóan jól szerepelnek majd az Európai Unió tagországaiban május 23-26. között tartandó választásokon, a dpa német hírügynökség megállapítása szerint azonban

nehézségekbe ütközhet egyetlen pártszövetségben egyesíteni a radikálisokat.

Matteo Salvini tavaly augusztusban Milánóban jelentette be, hogy európai szövetségben gondolkodik, amelynek célja egy új egyensúllyal bíró Európai Parlament, majd egy más irányt képviselő Európai Bizottság felállítása. Ez a páneurópai erő a

Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) nevet kapta április 8-án, amikor Salvini közös sajtókonferenciát tartott több európai szuverenista politikussal, szintén Milánóban.

A szövetséget az EP-választások után készülnek megalapítani, és Salvini azt a célt tűzte ki, hogy az Európai parlament legerősebb frakciójává váljanak. A felmérések szerint

a radikális jobboldali tömörülés az EP-mandátumok mintegy tíz százalékának a megszerzésére lehet esélyes,

bár még további pártok is csatlakozhatnak.

A Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken kirobbant botrányát Le Pen nem kommentálta milánói nyilatkozatában, kijelentve, hogy ez osztrák belpolitikai ügy. Mindenesetre meglepőnek nevezte, hogy a botrányt okozó, több mint két éve készült videofelvétel néhány nappal az EP-választások előtt került nyilvánosságra.

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung német lapok által közzétett, 2017-ben készült videofelvételen egyebek közt az hallható, hogy az FPÖ-t vezető osztrák alkancellár a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×