INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

notre dame

tűz

egyház

párizs

notre-dame

Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.

Nem egyedi eset a Notre-Dame pusztulása

InfoRádió

A párizsi Notre-Dame egy püspöki székhely, amelyben élő egyházi közösség van jelen - hangsúlyozta az InfoRádiónak Gájer László katolikus pap, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának filozófia tanára.

A párizsi Notre-Dame egy püspöki székhely, és noha Franciaország prímása nem a párizsi érsek, hanem a lyoni, nem kisebb a párizsi székesegyház jelentősége sem - mondta az InfoRádió érdeklődésére Gájer László katolikus pap a hétfő esti tűzben súlyos károkat szenvedő katedrálisról.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának filozófiatanára kiemelte,

a Notre Dame nemcsak turistalátványosság, hanem egy élő egyházi hely is.

"A Notre Dame nem plébániatemplom, hanem egy igazgatóság, aminek az az oka, hogy a több funkcióval bíró temlomot mentesítsék az adminisztrációs terhek alól, de ugyanúgy zajlanak ott keresztelők, esküvők, temetések, és van sok gyóntatószék sok gyóntatóidővel a templomban. Ráadásul a párizsi érsekek az elmúlt időszakban meglehetősen missziós alkatú főpapok voltak, nagy konferenciabeszédeket, missziós találkozókat tartottak ott, ez egy egyházilag is nagyon élő hely" - mondta Gájer László.

A katolikus pap jelezte, az épület csaknem nyolcszáz éves, a 12. századben kezdték építeni, és majdnem kétszáz évig épült. A jelentőségét mutatja, hogy pápák voltak jelen az alapkőletételnél és a felszentelésnél is. A templomban olyan jelentős események is történtek, mint Napoleon megkoronázása, vagy Jeanne d'Arc szentté avatása.

"Az épület leginkább a francia forradalom idején károsodott, majdnem megsemmisült, de a 19. század közepén teljességében rekonstruálták. Az a kár, amely hétfő este érte a székesegyházat, nem unikális a történelemben" - mondta Gájer László.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Kapcsolódó hang

Notre Dame - Gájer László katolikus pap
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018