INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

brexit

theresa may

nagy-britannia

Theresa May beadta az érzéstelenítőt

Theresa May beadta "az érzéstelenítőt"

Infostart

A konzervatív párti brit miniszterelnök kedden tájékoztatta az alsóház képviselőit a brexittárgyalási folyamat eddigi menetéről, időt kérve, és higgadtságra intve a képviselőket. A tárgyalások február vége előtt folytatódnak.

Theresa May annak kapcsán beszélt, hogy a minap Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével, akiknek három lehetséges módszert vázolt fel annak biztosítására, hogy a londoni parlament elfogadhassa a kilépési megállapodást.

  • Az egyik az alternatív megoldások beillesztése a megállapodásba az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop) helyett,
  • a másik a jelenlegi backstop-záradék alkalmazhatóságának jogilag kötelező erejű időbeli korlátozása,
  • a harmadik egy olyan, szintén jogilag kötelező erejű záradék beépítése a brexitegyezménybe, amely lehetővé teszi a backstop-mechanizmus alkalmazásának egyoldalú befejezését.

Az uniós vezetők a brit kormányfővel tartott múlt heti brüsszeli megbeszéléseiken határozottan elvetették a novemberben lezárt 585 oldalas brexitmegállapodás újranyitásának lehetőségét, jóllehet a tárgyalások folytatásába beleegyeztek.

Theresa May keddi alsóházi felszólalásában kijelentette:

a tárgyalások "döntő szakaszukban" járnak, és a jelenlegi helyzetben "mindenkinek meg kell őriznie higgadtságát".

Hozzátette: sem London, sem az Európai Unió nem akarja a gyakorlatban alkalmazni a backstop-megoldást, illetve ha e mechanizmusra mégis szükség lenne, mindkét fél egyetért abban, hogy csak átmenetileg lehetne életbe léptetni. Ebben a helyzetben London szerint ésszerű az a kérés, hogy e szándékokat kötelező jogi erejű módosítások támasszák alá - mondta a brit miniszterelnök.

May megerősítette: Juncker a brüsszeli találkozón kitartott az EU azon álláspontja mellett, hogy a kilépési megállapodást nem lehet újranyitni, de a felek a tárgyalások folytatásáról egyeztek meg.

A brit kormányfő elmondta, hogy február vége előtt ismét találkozik Jean-Claude Junckerrel, akivel összegzik az addigi tárgyalások eredményeit.

Theresa May nem tett egyértelmű utalást arra, hogy a brexitfeltételekről szóló megállapodás mikor kerülhet ismét az alsóház elé, csak annyit mondott: az EU-val kezdett tárgyalásokhoz még időre van szükség, és amint sikerül elérni a London által szükségesnek tartott előrelépést, a kormány újból alsóházi szavazásra bocsátja a kilépési egyezményt.

Theresa May húzza az időt

45 nap maradt a brexithatáridőig - eddig kell eldönteni, hogy milyen feltételek mellett távozik az Európai Unióból annak egyik legnagyobb tagállama.

Az állóháborúban, amely egyrészt az EU és a brit kormány, másrészt a brit kormány és a keményvonalas konzervatív párti képviselők között folyik, minden hírmorzsa nagy jelentőségűnek számít. Theresa May kormányfő néhány napja további két hetet kért a képviselőktől, hogy győzködhesse Brüsszelt. Azt akarja elérni, hogy a London és Brüsszel között már lezárt kilépési egyezményben szereplő ír határkérdést tárgyalják újra, mert az a brit parlament egy részének nem tetszik.

May mostani kérését, hogy két hét múlva szavazzon csak a brit parlament újra az unióból való kilépési egyezményről, sokan taktikázásnak tartják.

Ahogy peregnek a szemek a homokórában, úgy lesznek idegesebbek a felek. A remény az, hogy Brüsszel hátrál majd meg és enged Londonnak, vagy a keményvonalasok engednek Maynek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018