eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Theresa May beadta "az érzéstelenítőt"

A konzervatív párti brit miniszterelnök kedden tájékoztatta az alsóház képviselőit a brexittárgyalási folyamat eddigi menetéről, időt kérve, és higgadtságra intve a képviselőket. A tárgyalások február vége előtt folytatódnak.

Theresa May annak kapcsán beszélt, hogy a minap Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével, akiknek három lehetséges módszert vázolt fel annak biztosítására, hogy a londoni parlament elfogadhassa a kilépési megállapodást.

  • Az egyik az alternatív megoldások beillesztése a megállapodásba az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop) helyett,
  • a másik a jelenlegi backstop-záradék alkalmazhatóságának jogilag kötelező erejű időbeli korlátozása,
  • a harmadik egy olyan, szintén jogilag kötelező erejű záradék beépítése a brexitegyezménybe, amely lehetővé teszi a backstop-mechanizmus alkalmazásának egyoldalú befejezését.

Az uniós vezetők a brit kormányfővel tartott múlt heti brüsszeli megbeszéléseiken határozottan elvetették a novemberben lezárt 585 oldalas brexitmegállapodás újranyitásának lehetőségét, jóllehet a tárgyalások folytatásába beleegyeztek.

Theresa May keddi alsóházi felszólalásában kijelentette:

a tárgyalások "döntő szakaszukban" járnak, és a jelenlegi helyzetben "mindenkinek meg kell őriznie higgadtságát".

Hozzátette: sem London, sem az Európai Unió nem akarja a gyakorlatban alkalmazni a backstop-megoldást, illetve ha e mechanizmusra mégis szükség lenne, mindkét fél egyetért abban, hogy csak átmenetileg lehetne életbe léptetni. Ebben a helyzetben London szerint ésszerű az a kérés, hogy e szándékokat kötelező jogi erejű módosítások támasszák alá - mondta a brit miniszterelnök.

May megerősítette: Juncker a brüsszeli találkozón kitartott az EU azon álláspontja mellett, hogy a kilépési megállapodást nem lehet újranyitni, de a felek a tárgyalások folytatásáról egyeztek meg.

A brit kormányfő elmondta, hogy február vége előtt ismét találkozik Jean-Claude Junckerrel, akivel összegzik az addigi tárgyalások eredményeit.

Theresa May nem tett egyértelmű utalást arra, hogy a brexitfeltételekről szóló megállapodás mikor kerülhet ismét az alsóház elé, csak annyit mondott: az EU-val kezdett tárgyalásokhoz még időre van szükség, és amint sikerül elérni a London által szükségesnek tartott előrelépést, a kormány újból alsóházi szavazásra bocsátja a kilépési egyezményt.

Theresa May húzza az időt

45 nap maradt a brexithatáridőig - eddig kell eldönteni, hogy milyen feltételek mellett távozik az Európai Unióból annak egyik legnagyobb tagállama.

Az állóháborúban, amely egyrészt az EU és a brit kormány, másrészt a brit kormány és a keményvonalas konzervatív párti képviselők között folyik, minden hírmorzsa nagy jelentőségűnek számít. Theresa May kormányfő néhány napja további két hetet kért a képviselőktől, hogy győzködhesse Brüsszelt. Azt akarja elérni, hogy a London és Brüsszel között már lezárt kilépési egyezményben szereplő ír határkérdést tárgyalják újra, mert az a brit parlament egy részének nem tetszik.

May mostani kérését, hogy két hét múlva szavazzon csak a brit parlament újra az unióból való kilépési egyezményről, sokan taktikázásnak tartják.

Ahogy peregnek a szemek a homokórában, úgy lesznek idegesebbek a felek. A remény az, hogy Brüsszel hátrál majd meg és enged Londonnak, vagy a keményvonalasok engednek Maynek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×