INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

korea

dezertálás

oh csong szong

Nagyszabású előadást tartanak Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tiszteletére a phenjani Május Elseje Stadionban 2018. szeptember 19-én, a háromnapos csúcstalálkozójuk idején. A kétoldalú találkozó középpontjában az észak-koreai atomfegyverprogram leállítása és a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel.

Észak-koreai fiatalok érzéseiről beszélt egy dezertőr

Infostart / MTI

A 25 éves Oh Csong Szong egy éve, egy golyózáporon átmenekülve ért Dél-Koreába, szerinte korosztálya 80 százaléka teljesen közönyös minden embertársával szemben, a diktátor ugyanígy nem érdekli.

A fiatal nemzedék semmiféle hűséget sem érez Kim Dzsong Un iránt - mondta a japán médiának egy észak-koreai tábornok fia, aki a múlt évben dezertált Dél-Koreába, miközben golyózáport zúdítottak rá a határőrök.

Oh Csong Szong Panmindzsonnál kelt át a határon tavaly. A határőrök tüzet nyitottak rá, de sikerült átfutnia a demarkációs vonal túloldalára, dél-koreai területre. A férfit súlyos sebesülésekkel szállították kórházba. A határincidensről készült videofelvétel bejárta a világsajtót.

A 25 éves Oh a Szankei Sinbun japán lapnak nyilatkozott először az eset óta. Személyazonosságát a japán hírszerzés is megerősítette. Oh elmondta: annak ellenére, hogy

a kiváltságosok életét élte odahaza, nem érzett semmiféle hűséget az észak-koreai rezsim iránt.

"Észak-Koreában

az emberek, különösen a fiatalok közönyösek egymás iránt, nem érdekli őket a politika, sem a vezetők, és csírája sincs bennük a lojalitásnak"

- állította. Szerinte valószínűleg

nemzedéke 80 százaléka érez így.

A volt katona tagadta a dél-koreai média értesülését, amely szerint hazájában gyilkosság miatt körözik. Azt mondta, hogy

összekülönbözött barátaival, majd alkoholba fojtotta bánatát. Ezt követően elindult, hogy visszatérjen őrhelyére, de megijedt attól, hogy kivégezhetik, így inkább elmenekült.

Oh hangsúlyozta, hogy nem bánta meg döntését.

Az őt kezelő dél-koreai orvos a múlt hónapban azt mondta, hogy egykori páciense munkát talált magának, és autót vett.

Nyitókép: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018