eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő (j) a nevét viselő Sargentini-jelentés megszavazását követően az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Bruxinfo: az osztrák soros elnökség kezében a Sargentini-jelentés jövője

Az Európai Parlament kétharmados többséggel elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, most az osztrák elnökség feladata lesz eldönteni, hogy az mikor és milyen módon kerül az Európai Tanács elé - mondta az InfoRádióban Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

Az Európai Parlament története során első alkalommal kezdeményezi az uniós szerződés 7-es cikke szerinte eljárást, formálisan azt kéri a Tanácstól, hogy állapítsa meg, Magyarország esetében valóban fennáll-e az uniós alapértékek és a jogállami alapelvek súlyos veszélyeztetése - mondta Gyévai Zoltán, és jelezte, formailag most az osztrák elnökségnek kell kézbe vennie a dolgot, és vitát kezdeményezni a tanácsban.

"Az EP a hivatalos javaslatát most elküldi a tanácsnak, ott iktatni fogják, és

az elnökség elindít egy folyamatot, egy strukturált párbeszédet, amire nincs határidő.

Ebben kell meggyőznie a magyar kormány képviselőinek a többi tagország delegáltjait, hogy a jelentéssel szemben nem fenyegeti semmi Magyarországon a jogállamiságot és az uniós értékeket. Utána

a soros elnökség kezében van a döntés joga a következő lépésről.

Ez eltarthat sokáig, Lengyelország esetében is hónapok óta húzódik" - emlékeztetett a Bruxinfo főszerkesztője.

Ez eljárásról elmondta, a konzultáció a 27 másik tagállam miniszterével folyik majd. A magyar kormány védelmébe veszi az álláspontját. Hogy ki képviseli a "vádat", azt egyelőre nem tudni, mert ez egy teljesen új helyzet, hogy az Európai Parlament kezdeményezte az eljárást. Lengyelország esetében a bizottság lépett, és ott a bizottsági álláspontot Frans Timmermans alelnök képviselte.

Eztán szavazhat az Európai Tanács, hogy megalapozottnak tartja-e a jelentés megállapításait, Gyévai Zoltán azonban kizártnak tartotta, hogy ez a konzultáció még idén véget érjen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×