eur:
393.1
usd:
367.21
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: volcanoes.usgs.gov

Élő videók: megállni látszik a pusztító lávafolyam, elképesztőek a károk

Az utóbbi napokban megállni látszott a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Hawaiin lévő Kilauea vulkán lávafolyama, először a tűzhányó több mint három hónappal ezelőtti kitörése óta. A geológusok szerint egyelőre nem lehet tudni, mire lehet számítani.

A múlt héten már csak egy - a 8-asnak nevezett - vulkáni hasadék volt aktív, és kőolvadékot lövellt ki magából, de mostanra buzgó tavacskává szelídült - mondta Tina Neal, az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő központjának főmunkatársa sajtóértekezletén. Jelentősen csökkent a hasadékból kitörő gáz kén-dioxid-tartalma is - tette hozzá.

A 8-as hasadék a Kilauea vulkántölcsérétől 40 kilométerrel keletre található. A vulkáni kráter külső fala múlt csütörtökön beomlott, amit kisebb földrengések követtek.

A vulkán működésének csúcsán több mint két tucat hasadék nyílt meg a hegy lábánál.

A legtovább aktív 8-as hasadékból kiömlő láva megsemmisített több száz, közelebb lévő házat, és az óceán felé tovább folyva körbekerített két tengerparti lakóparkot. Hawaii írott történetében ez a legnagyobb ingatlankár, amelyet vulkáni tevékenység okozott.

Az alábbi élő videókon látszik, milyen most a vulkán és a környéke (Hawaii-n a magyar időhöz képest -12 órát kell számolni, vagyis augusztus 7-én, kedden délután ötkor ott még csak kedd hajnali öt óra van), de a Hawaii Vulkánmegfigyelő Központ oldalán egy augusztus 6-án rögzített videó (mp4) is van arról, hogy mennyire visszahúzódott a lávaszint.

Augusztus 5-i kép a tengerbe ömlő láváról. (fotó: volcanoes.usgs.gov)
Augusztus 5-i kép a tengerbe ömlő láváról. (fotó: volcanoes.usgs.gov)
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×