eur:
394.49
usd:
370.38
bux:
65514.29
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Caracas, 2018. május 24.Nicolás Maduro újraválasztott venezuelai államfő a hivatali eskütételére érkezik a felesége, Cilia Flores társaságában az alkotmányozó nemzetgyűlés ülésére Caracasban 2018. május 24-én, négy nappal az után, hogy megnyerte az előrehozott elnökválasztást. (MTI/AP/Ariana Cubillos)
Nyitókép: Ariana Cubillos

Venezuelában idén akár egymillió százalékos is lehet az infláció

Venezuelában az év végén az infláció elérheti akár az 1 millió százalékot, az ország gazdasága pedig egyre mélyebbre süllyed - vélte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik illetékese.

Alejandro Werner, az IMF térségért felelős illetékese azt mondta, hogy a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwéban az előző évtized végén volt.

Az IMF képviselője szerint Venezuela hazai összterméke (GDP) az idén 18 százalékkal zsugorodik. A washingtoni székhelyű szervezet áprilisban kisebb, 15 százalékos gazdasági gyengüléssel számolt.

Az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai GDP kétszámjegyű mértékben zsugorodik, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×