eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Berlin, 2018. június 25.Angela Merkel német kancellár, a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke elnökségi ülésre érkezik a párt berlini székházába 2018. június 25-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: Clemens Bilan

Külpolitikai siker, belpolitikai kurdarc Németországban

Külpolitikai siker és belpolitikai kudarc – nagyon leegyszerűsítve így lehetne jellemezni Angela Merkel német kancellár az uniós csúcson elért eredményeit.

Az uniós csúcs után tovább mélyült a német belpolitikai válság. Angela Merkel úgy véli, a brüsszeli eredmények elégségesek a CDU/CSU pártszövetség vitájának lezárásához, Horst Seehofer, a CSU elnöke szerint azonban nem.

Éles helyzet alakult ki Berlinben

– véli Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Amennyiben a CSU-vezető belügyminiszterként arra utasítaná a szövetségi rendőrséget, hogy a más államban nyilvántartásba vett menekülteket állítsa meg a határnál, és ne osszák szét őket a német tartományokban, Horst Seehofer és Angela Merkel között konfliktus alakulna ki – hangsúlyozta a szakértő.

A német alkotmány ilyen esetben azt írja elő, hogy mindig a kancellár határozza meg a kormány irányvonalát, így a belügyminiszter politikáját is – tette hozzá Kiss J. László. „Amennyiben ez ellen vét valaki, akkor a kancellárnak jogában áll felmenteni, elbocsátani a minisztert” – emelte ki. Seehofer felmentése a pártszövetség felbomlásához, és így kormányválsághoz vezetne.

„Egy új választás lehetősége is benne lenne egy ilyen belpolitikai helyzetben”

– fogalmazott.

Külpolitikai szempontból ugyanakkor Angela Merkel sikerként élhette meg az uniós csúcsot – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. „Látszólag sikeres konzenzust ért el, sok ígéretet kapott, és tulajdonképpen mindenkinek a kívánságát teljesítette” – fogalmazott a szakértő. Kiss J. László szerint a csúcsról

„mindenki úgy ment haza, hogy lényegében azt kapta, amiért odament”.

A határozatok alapján Olaszországot nem hagyják magára a tagállamok, a visegrádi országok elégedettek lehetnek azzal, hogy a menekültek újraelosztása lekerült a napirendről. Angela Merkel pedig úgy térhetett vissza, hogy a már regisztrált menekültek kérdésében kétoldali megállapodásokon nyugvó európai megoldást sikerül létrehozni. Ezen ígéretek körül ugyanakkor nagyon sok a bizonytalanság – hívta fel a figyelmet Kiss J. László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×