eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Porosenko fogadta a "meggyilkolt" orosz újságírót

Petro Porosenko ukrán elnök találkozott szerda este Kijevben Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíróval, akinek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai megrendezték a halálát, mert olyan információk birtokába jutottak, amelyek arra utaltak, hogy az orosz titkosszolgálatok az életére törnek.

A találkozón - amelyről az államfő videofelvételt is közzétett Facebook-oldalán - jelen volt Vaszil Hricak, az SZBU vezetője és Jurij Lucenko ukrán főügyész is.

"Ma emberek milliói ünneplik Arkagyij Babcsenko harmadik születésnapját, egyben Ukrajna születésnapját, egy nemzetét, amely rendkívül sikeres vizsgát tett államiságból" - írta Facebook-bejegyzésében az elnök. Közölte, hogy a különleges műveletről - vagyis az újságíró halálának megrendezéséről - ő tudott, de senki más nem az elnöki hivatalban.

Hangsúlyozta, hogy az újságíró elleni, Oroszország területéről szervezett támadás az ukrajnai helyzet destabilizálására, a vezetés alkalmatlanságának bizonyítására irányult, és határozottan az volt a terv, hogy "megöljék azokat, akiktől Oroszország a legjobban fél".

Porosenko már korábban elrendelte, hogy Babcsenko és családja kapjon 24 órás védelmet. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte "nem valószínű, hogy Moszkva lecsillapodik".

Az akció részletei

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján feltárta a tervezett merénylet miatt elvégzett különleges akció részleteit.

A tisztségviselő közölte: az SZBU időben tudomást szerzett arról, hogy

az orosz titkosszolgálatok Babcsenko életére törnek. Hozzáfűzte: nem pusztán megakadályozták az újságíró megölését, de dokumentálni is tudták a merénylet előkészítését.

Az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével - közölte Vaszil Hricak. Az ukrán állampolgár nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H. betűvel kezdődik.

Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, és akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, ebből 15 ezret előlegként átadott. Ő maga 10 ezer dollárt kapott a merénylet megszervezéséért. A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót - miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről - a hatóságok őrizetbe vették.

Az SZBU-vezető elmondta, hogy Babcsenko megölése csak "egy eleme" volt egy nagyobb horderejű különleges műveletnek, amelyben több orosz ellenzékit, elsősorban újságírókat, bloggereket, az orosz vezetés bírálóit készültek likvidálni. Hricak szerint az őrizetbe vett megbízó Ukrajna területén még 30 ember megölésének tervéről vallott.

"Néhány potenciális áldozat nevét tudjuk, de érthető okokból nem hozhatjuk nyilvánosságra" - fűzte hozzá.

Az SZBU-főnök szerint a megbízó Babcsenko meggyilkolása után egy harmadik országon keresztül Oroszországba akart menekülni. Elmondta még róla, hogy

az újságíró megölésének megszervezésén kívül egy másik megbízást is kapott az orosz titkosszolgálatoktól, hogy vegyen illegálisan nagy mennyiségű fegyvert, lőszert, és hozzon létre Ukrajna középső részében egy bázist ezek tárolására.

"Most kifejezhetném részvétemet Arkagyij Babcsenko családjának, de nem teszem. Ehelyett (...) kérem, hogy jöjjön be a terembe" - mondta az SZBU-főnök, mire az újságíró belépett.

Babcsenko elmondta: egy hónapja szerzett tudomást az ellene készülő merényletről az SZBU munkatársaitól, akik arra kérték, hogy működjön együtt velük halála "eljátszásában". Kifejtette, hogy a műveletet két hónapon át tervezte az SZBU, neki egy hónappal előtte szóltak, így nem volt más választása, mint együttműködni.

"Megmentették az életemet, de ami a legfontosabb, hogy ezáltal sokkal súlyosabb terrorcselekményeket is megakadályoztak, amelyekre ezek az emberek készültek" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a merénylet megrendelőjének volt róla egy útlevélfotója, ami csak az útlevélirodának lehetett a birtokában, így ez szerinte bizonyítja, hogy orosz állami szerveknek közük van az ellene irányuló gyilkossági kísérlethez.

Petro Porosenko ukrán elnök megígérte, hogy országa védelmet nyújt Babcsenkónak és családjának.

"Nem valószínű, hogy Moszkva lecsillapodik, ezért utasítást adtam, hogy védjék meg Arkagyijt és családját" - írta a Twitteren.

Nyilvánvalóan propagandahatást kívántak kelteni Kijevben a Babcsenko állítólagos meggyilkolásáról szóló történettel, de az, hogy életben van, jó hír - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Facebook-oldalán.

"A legjobb hír, hogy Babcsenko életben van. Bárcsak mindig így lenne.

Sajnos, más esetekben a színjáték nem jött össze. Nyilvánvaló, hogy a történettel propagandahatást akartak elérni" - tette hozzá Zaharova.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke szerint az ukrán biztonsági szolgálatok provokációjának célja Babcsenko állítólagos megölésével hasonló ahhoz, amit a brit hatóságok akartak elérni Oroszország megvádolásával Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezésének ügyében.

"Még előttünk áll, hogy kiderítsük a részleteket, de a cselekedetek megfigyelhető logikája ugyanaz, mindenáron le akarják járatni Oroszországot" - válaszolt Koszacsov a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére.

Leonyid Szluckij,

az Állami Duma külügyi bizottságának elnöke a történtekre reagálva "piszkos és cinikus provokációnak" nevezte a gyilkosság megrendezését.

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője sajnálatosnak nevezte az ukrán hatóságok döntését, hogy hamis híreket terjesztettek az újságíró megöléséről.

"Örülök, hogy Arkagyij Babcsenko él! Sajnálom, hogy hamis híreket terjesztettek az újságíró haláláról. Az államnak kötelessége helytálló információkkal ellátni a társadalmat" - tette hozzá.

Mielőtt az SZBU nyilvánosságra hozta volna, hogy Babcsenko életben van, a különböző reagálások a gyilkosság megtörténtéből indultak ki.

Harlem Désir például korábban az újságíró-gyilkosság haladéktalan és teljes kivizsgálására szólította a kijevi hatóságokat.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig kijelentette: a Kreml határozottan elítéli Babcsenko meggyilkolását, és a "cinizmus csúcsának" és ruszofób megnyilvánulásnak minősítette, hogy Kijev Moszkvát vádolta.

A hírügynökségek akkori értesülései szerint Babcsenkót, a krími tatár ATR televízió műsorvezetőjét kedd este kijevi lakásának bejárata előtt ölték meg, három hátulról leadott lövéssel.

Az UNIAN hírügynökség és orosz független sajtóforrások szerint Babcsenko Vlagyimir Putyin orosz elnök ádáz bírálója volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×