eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Barcelona, 2018. április 15.Az előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti katalán politikusok szabadon engedéséért tüntetnek Barcelonában 2018. április 15-én. (MTI/EPA/Quique García)
Nyitókép: Quique García

Több százezren követelték a szeparatista politikusok szabadon engedését

Többszázezren tüntettek Barcelonában a vizsgálati fogságban tartott szeparatista katalán vezetők szabadon engedését követelve. A politikusokat a vitatott októberi függetlenségi népszavazás után vették őrizetbe a spanyol hatóságok.

Többszázezer katalán vonult fel Barcelona utcáin énekelve és politikai jelszavakat kántálva. A demonstrálók a spanyol hatóságok által őrizetbe vett kilenc szeparatista vezető és aktivista szabadon enegedését követelték. A helyi rendőrség szerint 300 ezren, a szervezők szerint viszont 750 ezren tüntettek az utcákon.

A Spanyolországtól való elszakadásért kampányoló politikusokat és aktivistákat a Katalóniában októberben tartott és vitatott legitimitású népszavazás után vették őrizetbe. A népszavazáson a Katalóniában élő választók 43 százaléka szavazott és 9/10-ük a függetlenségre voksolt. Ez azt jelenti, hogy a katalán szavazók kevesebb, mint 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy független államban akar élni. A katalán regionális vezetés azzal vádolta a spanyol hatóságokat, hogy a rendőrségi akciók miatt 770 ezren nem tudtak szavazni.

A mostani tüntetésre a szeparatista zászlókat lengető tömeget 900 busszal szállították be a régió különböző részeiről. Carlos Puigdemontot a függetlenségi mozgalom vezéralakját és a korábbi katalán autonómia korábbi elnökét a spanyol hatóságok kérésére Németországban őrzitbe vették, de óvadék ellenében szabadon engedték. A vád ellene közpénzek hűtlen kezelése és „lázadás”, amiért akár 30 év börtönre is ítélhetik a spanyol hatóságok. Egyelőre azonban nem világos, hogy Németország kiadja-e a spanyoloknak.

Az Európai Unió eddig igyekezett nem beleszólni a vitába, még azután sem, hogy Madrid közvetlen kormányzást vezetett be Katalóniában, miután Puigdemont ki akarta kiáltani a függetlenséget.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×