eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Itt a döntés: nekifutnak az újabb német nagykoalíciónak - feltételekkel

Itt a döntés: nekifutnak az újabb német nagykoalíciónak - feltételekkel

A német Szociáldemokrata Párt Bonnban tartott rendkivüli kongresszusán a küldöttek 56 százaléka a két kereszténypárttal folytatandó koaliciós tárgyalások megkezdése mellett döntött. A tényleges tanácskozások felvételére adott engedély azonban kiköti azt is, hogy az elözetes megbeszéléseken történt kompromisszumot a szociáldemokrata elvárások szellemében kell kiigazítani, mert csak ebben az esetben remélhetö, hogy a rövidesen megkezdödö viták eredményét a Szociáldemokata Párt tagsága is jóváhagyja, ugyanis csak ezután léphet hivatalba Angela Merkel negyedik kormánya.

A Szociáldemokrata Párt 642 küldött részvételével Bonnban tegnap tartott rendkívüli kongresszusát nemcsak Németországban, hanem külföldön is komoly érdeklödés előzte meg, mert ha a résztvevők a nagykoalició megalakítását célzó tárgyalások megkezdése ellen szavaznak, ez nemcsak a berlini politikára hatott volna bénító erővel, hanem az egész Európai Unió működése szempontjából is hátrányos jeladás lett volna.

Itt a döntés: nekifutnak az újabb német nagykoalíciónak - feltételekkel

Alighanem erre is utalt Martin Schulz pártelnök kongresszusi beszédében, ugyanis azt állította, hogy a bécsi, a prágai, a varsói és a budapesti kormány politikája az – úgymond  jobboldali kurzus erősödésére utal Európában, amivel a német Szociáldemokrata Pártnak, mint baloldali bástyának, dacolnia kell. Ezt azonban csak a kormányban való részvétellel tudja biztosítani – mondta Martin Schulz.

Hozzáfűzte:

paradigmaváltásra van szükség az Európai Unióban, amit úgy lehet megvalósítani, ha Berlin összefog Emmanuel Macron francia elnökkel.

A nagykoalíció megalakítása mellett felsorolt érveit ugyan megtapsolták, azonban a tanácskozások felvételét a küldöttek csupán 56 százaléka szavazta meg, és ők is csak azzal a feltétellel, hogy a tárgyalócsoport az eddiginél sokkal hangsúlyosabban kidomborítja a párt elvárásait mind a bel-, mind a gazdaság-, mind pedig a külpolitikában.

A két kereszténypárttal folytatandó alkudozások várhatóan már ezen a héten megkezdödnek de a kidolgozott kompromisszum szövegét a teljes szociáldemokrata párttagságnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hivatalba léphessen az új német kormány, amire húsvét elött aligha van kilátás.

  • A koalíciós tárgyalások elkezdésére a küldöttek 56,3 százaléka szavazott, ellene pedig 43,5 százalék.
  • Az SPD és a CDU/CSU várhatóan kedden kezdi el a tárgyalásokat, amelyek nagyjából két hétig tarthatnak.
  • Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.
  • Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet.

Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer bajor kormányfő, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke vasárnap üdvözölte, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a koalíciós tárgyalások megkezdése mellett döntött rendkívüli kongresszusán.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×