eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Veszélyben Andrej Babis kormánya

Veszélyben Andrej Babis kormánya

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerdán a képviselőház elé terjeszti kisebbségi kormánya programját, de a prágai sajtó szerint nagyon valószínű, hogy a parlament nem fog bizalmat szavazni a kabinetnek, ezért újabb kormányalakítási kísérletre lesz szükség.

A kétszáz fős parlamenti alsóházban a tavalyi októberi választás győztesének, a Babis vezette ANO mozgalomnak csak 78 képviselője van, ami nem elég a kormányprogram elfogadásához. A további nyolc parlamenti párt közül hét előre jelezte, hogy nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak. Csak Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) hajlandó bizonyos feltételek teljesítése esetén "megtűrni" a kabinetet, de az ANO a kommunistákkal együtt se tudja megszerezni a bizalom kinyilvánításához szükséges számú szavazatot az alsóházban. A parlament felsőháza az ügyben nem illetékes.

Az új kormány elutasításának legfőbb oka az, hogy a miniszterelnököt visszaéléssel, egy európai uniós támogatás törvényellenes megszerzésével vádolják, és a cseh rendőrség bűnügyi eljárást indított ellene. Babis visszautasítja a vádakat, és politikai indíttatású támadásról beszél. A cseh rendőrség mindenesetre már kérte a parlamentet, hogy fossza meg Andrej Babist a mentelmi jogától.

Milos Zeman cseh államfő ismételten kijelentette: amennyiben Babis első kormánya nem kap bizalmat, újra az ANO elnökét fogja megbízni kormányalakítással.

A hatályos cseh szabályok szerint három kormányalakítási kísérletre van lehetőség. Amennyiben mind a három kormányalakítási kísérlet sikertelen lenne, akkor fel kell oszlatni a képviselőházat, és új választást kell kiírni.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×