eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elképesztően sok oltóanyag semmisült meg Szíriában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan jelentést kapott, amely szerint több mint 130 ezer kanyaró- és gyermekbénulás elleni oltóanyag semmisült meg egy kelet-szíriai egészségügyi intézmény elleni támadásban.

A WHO szerint - ha a jelentést megerősítik - több ezer gyerek egészsége kerül veszélybe, mert a válságövezetekben gyorsan terjedhetnek ezek az erősen fertőző, súlyos betegségek - írta a Reuters.

Elizabeth Hoff, a WHO szíriai képviselője közleményében elítélte a támadást, és leszögezte, hogy "az oltóanyagok nem lehetnek a háború legitim célpontjai". 

A WHO közölte, hogy a jelentés szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór közelében támadást intéztek egy egészségügyi intézmény hűtött raktára ellen, ahol a vakcinákat tárolták. A WHO nem tért ki arra, hogy a jelentésben van-e szó arról, ki hajthatta végre a támadást.

A raktárban százezer kanyaró elleni és 35 ezer gyermekbénulás elleni oltóanyagot, valamint fecskendőket tároltak. Hoff szerint egy új, hűtést igénylő raktár létesítéséig és a szükséges berendezések pótlásáig nem tudják beoltani a veszélyeztetett térségben élő gyerekeket.

Mivel a válságövezetekben az oltáskampányokkal nem tudják elérni az adott térség teljes lakosságát, a betegségekkel szemben védtelen emberek körében könnyen kitörhetnek járványok. Ugyanebben a szíriai térségben 2013-2014-ben ütötte fel a fejét gyermekbénulás-járvány, a WHO akkori kampányában 252 ezer csecsemőt és gyereket oltottak be.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×