eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lehet gigantikus menekültváros az unión kívül?

Az Európai Bizottság nem tervezi menekülttáborok vagy menedékkérelmek befogadásával foglalkozó központok létrehozását az unió területén kívül - közölte Natasha Bertaud bizottsági szóvivő Brüsszelben pénteken, egy, Orbán Viktor magyar kormányfő korábbi kijelentésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva.

Natasha Bertaud hangsúlyozta, hogy a hatályos uniós szabályozások szerint az európai menekültjog iránti kérelem rendszere nem terjeszthető ki az Európai Unió határain kívülre. Ez a közös európai menekültügyi rendszer megújítására tett bizottsági javaslatokban foglaltakra is igaz - mondta.

A szóvivő hozzátette, hogy az uniós bizottság kapcsolatban áll és tárgyalásokat folytat Magyarországgal a menekültek visszafogadásáról szóló, a dublini egyezményben rögzített szabályozással kapcsolatban.

Orbán Viktor szeptember végén Bécsben, az uniós migrációs csúcstalálkozón egyebek közt szorgalmazta Líbia stabilizálását és "egyben tartását". Úgy vélte, ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai ország tengerpartjánál azt a "gigantikus menekültvárost", ahová vissza kellene vinni az onnan Európába érkezett illegális bevándorlókat, hogy ott várják meg menekültjogi eljárásuk lefolytatását.

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×