eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel Firenzében

Több száz kormányellenes tüntető csapott össze Firenzében a rendőrséggel szombaton, négy héttel a Matteo Renzi olasz miniszterelnök által kezdeményezett alkotmányos reformról tartandó népszavazás megtartása előtt.

Korábban is voltak már kormány- illetve referendum ellenes tüntetések Olaszországban, de ez az első, amelynek során erőszakra is sor került.

A fiatal aktivisták Firenze belvárosa felé vonultak, ahol a 41 éves Renzi - a toszkánai régió székhelyének egykori polgármestere - Demokrata Pártjának (PD) éves gyűlésén tervezett részt venni.

Televíziós felvételeken rohamrendőröket lehetett látni, ahogy gumibotokkal indultak a több száz tüntető ellen, akik füstgránátokat, köveket és petárdákat dobáltak rájuk, illetve fémkerítéseket hurcoltak az utcákra.

Egy rendőr a lábán sebesült meg a tülekedés során - közölte az olasz sajtó.

Dario Nardella, firenzei polgármester elismerte a tűntetéshez való jogot, egyben elítélte az erőszakot, amit "megvetendőnek és elfogadhatatlannak" minősített.

A december 4-ére kitűzött népszavazás az Olaszországot 2014-től vezető Renzi-kormány által indított parlamenti és választási reform egyik mérföldköve, amely az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében.

A reform lényege, hogy ha a népszavazáson az igenek győznek, a következő parlamenti választástól az olasz parlamentet csak a 630 tagú képviselőház alkotja, a jelenlegi 315 fős szenátus 100 tagúra csökken, és rendkívüli intézkedéseket kivéve elveszíti törvényhozási hatáskörét.

A reform ellenzői szerint mindez a demokrácia csorbulásához és hatalomkoncentrációhoz vezetne.

A legfrissebb 33 közvélemény-kutatás közül mindössze egy jelzi előre az igenek győzelmét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×