eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tizenkét halálos áldozata van a kabuli Amerikai Egyetem elleni támadásnak

Tizenkét halálos áldozata van a kabuli Amerikai Egyetem ellen elkövetett terrortámadásnak, köztük az egyetem hét diákja - közölte csütörtök reggel az afgán főváros rendőrségének szóvivője.

Az afgán biztonsági erők megölték azt a két fegyverest, akik szerda este megtámadták a kabuli Amerikai Egyetemet - közölte a rendőrség.

 A támadás helyi idő szerint este fél hét körül kezdődött egy autóba rejtett pokolgép robbanásával, amit fegyverropogás követett, amint a terroristák behatoltak a külföldi tanárokat is foglalkoztató intézmény területére. A fallal védett épületegyüttest később afgán különleges alakulatok vették körül, majd - a belügyminisztériumi közlések szerint - harcba szálltak a támadókkal, fokozatosan benyomulva az egyetemre, ahonnan hajnalig szórványos lövöldözés hallatszott.

"A tűzharc véget ért, és legalább két támadó életét vesztette" - közölte a Reuters hírügynökséggel egy helyszínen tartózkodó rendőrségi illetékes. "A bűnügyi műszaki csoport már a helyszín átvizsgálásán dolgozik" - tette hozzá.

Abdul Rahman Rahimi kabuli rendőrparancsnok hajnalban a Reutersnak azt mondta, hogy a támadást követően a biztonsági erőknek mintegy 500 diákot sikerült kimenekíteniük az afgán elit köreiben népszerű Amerikai Egyetem területéről.

Baszir Mudzsahid szóvivő közlése szerint a halálos áldozatok között a hét diák mellett, két biztonsági őr és három rendőr is van. A biztonsági erők megölték a három merénylőt, akik közül az utolsóval helyi idő szerint hajnali 4 órakor tudtak csak végezni.

Szemtanúk szerint a diákok közül sokan rémülten menekültek az épületekből, néhányan emeleti ablakokból ugrottak ki. Egy diák viszont telefonon azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy társaival együtt az egyik osztályteremben rekedt.

A fallal védett épületegyüttest később afgán különleges alakulatok vették körül, de mivel a kampusz területén ekkor mintegy hétszáz egyetemista tartózkodott, csak nagyon óvatosan, fokozatosan tudtak harcba szállni a támadókkal - mondta el Mudzsahid.

Az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője az éjjel közölte, hogy az afganisztáni NATO-misszió tanácsadói segítették a terroristák elleni műveletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×