eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Feledy: átrajzolhatják a kisebbségek az amerikai kampány erőviszonyait

Máshogy reagál a francia és a német média az egyes országokban elkövetett merényletekre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond.

A külpolitikai elemző szerint a párizsi és a berlini kormány politikai összetétele is befolyásolja a terrorakciók lakossági megítélését. A szakértő arról is beszélt, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban a demokraták mögött sokkal több kisebbség is áll, ami átrajzolhatja az erőviszonyokat.

Teljesen más az elmúlt időszakban Franciaországban, illetve a Németországban elkövetett merényletek belpolitikai hatása – állította az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond külpolitikai elemző.

Utalt arra, hogy jóllehet Merkel népszerűsége nem a csúcsokat töri, de a CDU most vasárnap is megnyerné a választást. A szocialisták, mint nagykoalíciós partner, még nem indítottak olyan belső támadást, amely a koalíció működését veszélyeztetné.

"A német média maga sok szempontból jóval kulturáltabban reagál a merényletekre, mint a francia tabloid média, amely jóval megosztottabb és harsányabb – miként az ottani politika is. Franciaországban Sarkozy kérdés nélkül nekirohanhat Hollande-nak, nincs nagykoalíció, nincs együttműködési kényszer. Ezt a médiafelületek kiszolgálják, sőt, ehhez még tunkolnak is egy adagot, tehát mindennek minden részletét bemutatják, ami aztán a társadalmi reakciót multiplikálja” - magyarázta az elemző.

A szakértő szerint a frankofón gyarmatosítás miatt más alapokon áll Franciaország, mint a török bevándorlókkal rendelkező Németország. Ráadásul utóbbi országban a nagykoalíció léte is erősíti a berlini kormány fennmaradását – tette hozzá Feledy Botond.

A külpolitikai elemző beszélt az amerikai elnökválasztási kampányról is, hangsúlyozva: biztosabb a demokrata Hillary Clinton pénzügyi háttér-támogatása, mint a republikánus elnökjelölt Donald Trumpé.

Úgy vélte, a demokrata és republikánus konvenciók után már egyértelműen egymásra koncentrál a két párt elnökjelöltje .  A külpolitikai elemző szerint a Donald Trumpot érintő kritikák gyakran még erősítik is a korábbi üzletember politikáját.

„Saját magát Donald Trump annyira antielitista, antiwashingtonista jelöltnek állítja be, hogy minden, ezekből a körökből érkező kritika már falsan cseng az ő támogatói körében” mutatott rá.

Ugyanakkor a másik oldal, azaz a demokraták mögött sokkal több kisebbség is áll, ami átrajzolhatja az erőviszonyokat – állítja a szakértő.

„A fehéreknél az idősödéssel az aktív választói réteg elméletben növekszik. De nem tud annyival növekedni, mint amennyire a népességszaporulat miatt nő a kisebbségi csoportok szavazóképessége. Ezzel párhuzamosan növekszik is a szavazási hajlandóságuk Obama óta” - hangsúlyozta az elemző.

Feledy Botond kifejtette: a republikánusok elnökjelöltje nem érzi gondnak, ha a kampányban egyik nap az ellenkezőjét mondja annak, amit másnap másutt. Hillary Clinton stábjának ezért is nehéz a feladata, ugyanis a demokrata aspiráns egyik vonzereje éppen a kiszámíthatósága.

„Hillary Clinton rendszere finoman szólva is olajozottan működik. Több mint két tucat alapítvány van, ami csak a család nevén fut különböző országokban, és a különböző Clinton-féle adományozóktól szívja fel a pénzt. Akkor erre jön még az egész választási mechanizmusból adódó politikai akcióbizottságok rendszere, amely további dollárszázmilliókat tud legálisan felszivattyúzni a támogatóktól” - mutatott rá Feledy Botond.

A külpolitikai elemző hozzátette: Hillary Clinton – megválasztása esetén – sokkal agresszívabb külpolitikát folytathat, mint a hivatalban lévő amerikai elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×