eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Párizs: ultimátumot kell intézni Londonhoz

Az Európai Uniónak határozott álláspontra kell helyezkednie Nagy-Britanniával szemben, ha az a jövő heti népszavazás nyomán a Brexit mellett dönt, vagyis ki akar lépni az integrációs szervezetből - mondta a Le Monde szombati számában megjelent interjújában Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter.

A tárcavezető értésre adta: az Egyesült Királyság "vagy benn marad, vagy kívülre kerül". Szerinte az Európai Bizottságnak ultimátumot kell intézne a szigetországhoz, hogy foglaljon egyértelműen állást szándékait illetően a népszavazás után. A francia elnök rendkívül világos álláspontra helyezkedik majd ebben a kérdésben - figyelmeztetett Macron.

Úgy vélekedett: ha az esetleges kilépés után a britek továbbra is hozzá akarnak majd férni az európai piachoz, hozzá kell járulniuk az uniós költségvetéshez, mint ahogy azt Norvégia és Svájc is teszi. Ha ezt elutasítják, akkor a kilépésnek teljes értékűnek kell lennie - tette hozzá a francia gazdasági miniszter.

Ami Nagy-Britannia különleges státuszát illeti az unió szerződési rendszerében, Macron úgy fogalmazott: az effajta megoldásnak "kivételesnek" kell lennie, mert el kell kerülni, hogy az EU más tagállamait is "megfertőzzék" az ehhez hasonló igények.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×