eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Három feltételezett szélsőséges menedékkérőt fogtak el Ausztriában

Az ausztriai Tirol tartományban elfogtak három feltételezett szélsőséges menedékkérőt, akik a vád szerint szíriai és iraki terrorista szervezetben harcoltak - közölte pénteken a tartományi rendőrség.

"Nem engedjük, hogy bűnözők vagy terroristák bejöjjenek az országba és veszélyeztessék a biztonságot" - jelentette ki Günther Platter, Tirol tartományi vezetője. Hangsúlyozta továbbá, hogy mindent meg fognak tenni a lakosság biztonsága érdekében. Mint fogalmazott: ez a letartóztatás is megmutatja, hogy milyen fontos a határ mentén végzett rendőri ellenőrzés.

A tiroli rendőrség közlése szerint eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy a három férfi Ausztriában vagy Európában akart volna elkövetni terrorista cselekedetet. Továbbá arra sem találtak bizonyítékot, hogy szélsőséges eszméket hirdettek volna, vagy embereket szerveztek volna be iraki vagy szíriai harcokhoz. A három férfi még a tavalyi nagy menekültáradat előtt érkezett az országba - hangsúlyozta a rendőrségi szóvivő.

A két iraki és egy szíriai férfi három különböző tiroli menekültbefogadó központban kapott szállást. A 19 és 28 éves irakiakat és 27 éves szíriai menekültet előzetes letartóztatásba helyezték. A két iraki férfi még nem volt hajlandó vallomást tenni.

A szíriai férfit azzal gyanúsítják, hogy 2011 és 2014 között két radikális szervezetben harcolt Bassár el-Aszad szíriai elnök által vezetett rezsim ellen és húsz ellenséges harcost ki is végzett.

A 28 éves iraki a vád szerint egy szélsőséges csoportban harcolt, továbbá 2014 és 2015 közötti időszakban több embert meg is ölt. A 19 éves iraki fiú szintén Irakban segítette egy szélsőséges csoport munkáját.

Tirol tartományban idén május végéig 6200 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Májusban a Brenner-hágónál 105 menekült jött át gyalog a határon. A tartományban 1,2 százalékkal nőtt a kisebb bűncselekmények száma, amely kisebb növekedést jelent, mint ami országos szinten tapasztalható.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×