eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Éppen ma 25 éve szűnt meg Varsói Szerződés

Napra pontosan 25 éve, 1991. április 1-jén szűnt meg a Varsói Szerződés, a közép- és kelet-európai szocialista országok 1955-ben létrejött katonai-védelmi szervezete.

Szovjet katonák díszlépésekben masíroznak hazafelé egy 1991-es felvételen. A teljes csapatkivonásról 1990. március 10-én írt alá egyezményt Horn Gyula magyar, és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter. Negyed évvel később, júniusban Antall József magyar kormányfő részletes javaslatot terjesztett elő egy moszkvai ülésén kollégáinak a Varsói Szerződés Szervezetének felszámolására. Az elképzelés napirenden marad, mígnem 1991. február 25-én a Politikai Tanácskozó Testület budapesti, soron kívüli ülésén a külügy- és védelmi miniszterek aláírták a Varsói Szerződés felszámolásáról szóló határozatot. Antall József miniszterelnök így emlékezett vissza a történtekre 1992. április 8-án egy koalíciós képviselő-csoporti ülésen a felvételt a Független Jogász Fórum tette közzé.

Ott volt előttem a két tervezet, a külügyminiszterek által jóváhagyott szovjet és az el nem fogadott magyar. Formálisnak szánták ezt a bizonyos ülést. Kivételesen én elnököltem a Varsói Szerződés utolsó politikai ülésén, elkezdtem felolvasni az el nem fogadott magyar szöveget. Megmerevedett mindenki, Gorbacsov egyszer csak azt mondta: "Há, hárásó".

 A Varsói Szerződés 1955. május 14-én jött létre, néhány nappal azután, hogy az NSZK-t felvették a NATO-ba, és egy nappal azelőtt, hogy az osztrák semlegességet kimondó államszerződés aláírásával megszűnt volna a szovjet csapatok romániai és magyarországi állomásozásának jogi alapja. A szerződés inkább volt "a szocialista tábor" Szovjetunió iránti lojalitását biztosító politikai eszköz, mint a kelet-nyugati katonai konfrontáció eleme. Fennállásának három és fél évtizede alatt csak két fegyveres akciót hajtott végre: 1956-ban szovjet csapatok verték le a magyar forradalmat, 1968-ban pedig a tagállamok együttes katonai intervenciója vetett véget a prágai tavasznak. A katonai-védelmi szervezet hivatalosan – napra pontosan – 25 éve, 1991. április elsején szűnt meg, az utolsó szovjet katona júniusban hagyta el Magyarországot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×