INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt a WHO

InfoRádió / MTI
Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett hétfőn a zikavírus miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A lépést egy független szakértőkből álló bizottság javasolta hétfőn a világszervezetnek. A bejelentést követően fokozódhat a zikavírus terjedése elleni küzdelem.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) igazgatója azt mondta, a WHO hétfői bejelentése nyomán újabb figyelem és források fognak a vírus elleni küzdelemre összpontosulni. "Az amerikai járványügyi hivatal az egész amerikai kormányzattal együtt aktívan részt vesz a zikavírus elleni harcban, és a nap huszonnégy órájában azon dolgozik, hogy minél többet megtudjon a kórokozóról és megőrizze a lakosság egészségét" - jelentette ki.

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál, ezt azonban egyelőre nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

Korábban számos bírálat érte a WHO-t a járványokra adott határozatlan válaszai miatt.

Legutóbb a nyugat-afrikai ebolajárvány miatt hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a WHO, azt megelőzően 2009-ben a sertésinfluenza, 2014-ben pedig a gyermekbénulás miatt.

Globális egészségügyi vészhelyzet esetén a járványos térségen kívül eső államokat is arra szólíthatják fel, hogy különféle intézkedéseket vezessenek be a kórokozó vagy a vírushordozó további terjedésének megakadályozására.

A címlapról ajánljuk