eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Drótkerítést épít a macedón hadsereg a görög-macedón határon

Drótkerítést kezdett el felhúzni a macedón hadsereg szombaton a macedón-görög határon, ahol a bevándorlók igyekeznek bejutni az országba és folytatni útjukat Nyugat-Európa felé. Egy kormányszóvivő szerint azonban nem zárják le az utat a háborúk elől Nyugat-Európába menekülő emberek előtt.

A Reuters fotóriporterének beszámolója szerint a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija település közötti határszakasz közelében a katonák elkezdték leverni a földbe a hosszú fémoszlopokat és kifeszíteni a dróthálót, amivel a Magyarország déli határán kiépített kerítéshez hasonló, 2,5 méter magas akadályt állítanak a menekülők útjába.

Szírek, afgánok és irakiak haladnak át nagyrészt akadálytalanul az egész Balkán-félszigeten, miután a tengeren Görögországba jutnak Törökországból. A macedón hatóságok november 19. óta minden más nemzetiségű embert, köztük az iráni, bangladesi, pakisztáni és szomáliai menekülteket visszafordítják Görögország felé, aminek következtében több ezren torlódtak fel a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében.

Egy kormányszóvivő a Reuters hírügynökség szerint azt mondta: a kerítéssel a cél "az emberáradat ellenőrzőpontokhoz terelése, ahol regisztrálják őket és humánusan bánnak velük". "Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a határ nyitva marad. Ahogy eddig is, átengedünk mindenkit, aki háború dúlta térségből jön" - tette hozzá.

Csütörtökön több tucat, gazdasági bevándorlónak minősített migráns csapott össze a határon a rendfenntartókkal. Főleg Iránból, Marokkóból és Pakisztánból érkezett emberek próbáltak átjutni a határon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×