INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Putyin: Ankara mindeddig nem kért bocsánatot

InfoRádió / MTI
Az orosz elnök szerint úgy tűnik, hogy Ankara szándékosan zsákutcába tereli az orosz-török kapcsolatokat.

Vlagyimir Putyin csütörtökön az Oroszországban akkreditált új nagykövetek megbízói leveleinek átadásakor beszélt erről Moszkvában. Sérelmezte, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot a Szu-24-es orosz harci repülőgépnek a szíriai határ közelében két nappal korábban történt lelövéséért, és még csak kártérítést sem ajánlott. Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy "teljesen megmagyarázhatatlanok" egy olyan ország "orvul elkövetett hátba döfései", amelyre Moszkva partnerként tekintett a terrorizmus elleni harcban.

"Az, ami két napja Szíria felett a levegőben történt, ellentétes a józan ésszel és a nemzetközi joggal: a gépet szíriai terület felett lőtték le" - jelentette ki az orosz elnök.

A török légierő F-16-os gépe a török-szíriai határ térségében lelőtt egy orosz Sz-24 orosz vadászbombázót, amely Ankara szerint megsértette a török légteret. Az orosz védelmi minisztérium viszont kitart amellett, hogy a gép végig szíriai légtérben tartózkodott, és nem lépte át a török határt. Az orosz elnök a történtek ellenére arra számít, hogy megalakul a terrorizmus elleni széleskörű nemzetközi szövetség, és támogatni fogja az orosz légierő szíriai műveleteit.

"Arra számítok, hogy végül létrejön egy széleskörű terrorellenes nemzetközi szövetség, amely egyeztetve, egységes és hatásos erőként lép fel, és támogatni fogja a szíriai terrorcsoportok és hálózatok ellen sikeres akciókat végrehajtó orosz katonákat is" - mondta az államfő az ünnepségen.

"Szeretném remélni, hogy az orosz utasszállító ellen Egyiptomban elkövetett terrorcselekmény, a franciaországi tragikus események, a Libanonban, Nigériában és Maliban elkötetett kegyetlen mészárlások után megértik végre, hogy most már feltétlenül egyesíteni kell az egész nemzetközi közösség erőfeszítéseit a terror elleni harcban" - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök biztosított arról, hogy Oroszország kitartóan folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy valamennyi partnerével megállapodjék, többek között a Szíriáról Bécsben tartott tárgyalások keretében. "Abból indulunk ki, hogy a világ minden állama ilyen egyeztetett közös munkában érdekelt" - tette hozzá.

Putyin hangsúlyozta: ma, amikor minden korábbinál súlyos kihívásokkal találja magát szemben a világ, felelős diplomáciára van szükség.

"Mindennél szükségesebb a felelős, a kölcsönös megértésre és együttműködésre irányuló diplomácia a jelenlegi bonyolult nemzetközi helyzetben, amikor korábban soha nem tapasztalt mértékű és jellegű kihívásokkal és veszélyekkel találjuk szemben magunkat" - mondta az elnök.

Putyin az egyik legnagyobb veszélynek a terrorizmust nevezte. Mint mondta, az elmúlt 10 év során több mint 100 ezer terrorcselekményt hajtottak végre, s csak 2014-ben hasonló bűncselekményekben 67 országban több mint 32 ezer ember halt meg.

Az orosz elnök szerint az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport megjelenése egy sor állam passzivitásának, sőt a terrorizmussal való cinkosságának tudható be.

"Véleményem szerint a terrorizmus tisztára mosására irányuló bármilyen kísérlet, a terrorizmus iránti elnéző magatartás bűnrészességet jelent a bűncselekményekben" - hangsúlyozta Putyin. Az elnök szerint "nemcsak fedezik a terroristákat, azok illegális kőolaj-, ember- drog-, műtárgy- és fegyverkereskedelmét, de ezen valaki keres is, ráadásul dollár százmilliókat és milliárdokat". 

A címlapról ajánljuk