INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Erdogan: Törökország nem kér bocsánatot

InfoRádió / MTI
Törökország nem kér bocsánatot Oroszországtól, kérjen bocsánatot az, aki megsértette a török légteret - jelentette ki csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök Oroszországra utalva a CNN amerikai hírtelevíziónak Ankarában adott exkluzív interjújában.

Az államfő nyilatkozata válasz volt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatkérésre szólította fel Törökországot, miután a török légierő kedden lelőtt egy Szu-24-es vadászbombázót a török-szíriai határnál.

Erdogan kifejtette: "Nem mi vagyunk az a fél, amelynek bocsánatot kell kérnie. (...) Pilótáink és fegyveres erőink csupán kötelességüket teljesítették, ami magában foglalta az egyezmény szabályainak a megsértésére adott választ. Úgy gondolom, hogy ez a lényeg."

Hasonlóan fogalmazott Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter ugyancsak csütörtökön Nicosiában, ahol más okból tartózkodik. "Olyan helyzetben, amelyben igazunk van, nem szükséges bocsánatot kérnünk" - mondta.

Ankara szerint a török légierő tízszer is figyelmeztette az ismeretlen vadászgépet, mielőtt lelőtte, az orosz gép ennek ellenére belépett a török légtérbe. Moszkva álláspontja szerint viszont a vadászbombázó nem kapott figyelmeztetést, végig Szíria területe felett repült és nem jelentett fenyegetést Törökországra nézve.

A címlapról ajánljuk