INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Meghalt az ebolás libériai tinédzser

InfoRádió / MTI
Meghalt az a 15 éves libériai fiú, akit a minap szállítottak kórházba ebolafertőzéssel - két hónap óta ő első beteg, aki belehalt a kórba a szeptemberben ebolamentessé nyilvánított nyugat-afrikai országban - közölte Francis Kateh tiszti főorvos kedden.

Az egészségügyi hatóságok pénteken közölték, hogy a 15 éves fiú, Nathan Gbotoe ebola-fertőzést kapott. A beteg két családtagjának - édesapjának és testvérének - a szervezetében is megtalálták a vírust, ezért őket is kórházba szállították, illetve 153 embert helyeztek megfigyelés alá. További 25 egészségügyi dolgozó is megfigyelés alatt áll, közülük tíznél nagyon magas a fertőzöttség kockázata - mondta Kateh.

Az újabb vírus megbetegedések forrását vizsgálják, és Libéria ehhez az Egyesült Államok betegség-ellenőrző és megelőző központja (CDC) két szakértőjének segítségét is kérte.

Libériát először májusban nyilvánították ebolamentessé, miután 42 napig, azaz a vírus 21 napos lappangási idejének kétszereséig nem észleltek új megbetegedést. Ezt követően azonban ismét felütötte a fejét az ebola az országban, bár a megbetegedések száma a korábbiaknál jóval alacsonyabb volt.

A nyugat-afrikai országot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptemberben ismét ebolamentessé nyilvánította, azóta ez az első ismert eset Libériában.

A WHO adatai szerint a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete, 2013 decembere óta több mint 28 ezer embert fertőzött meg a vírus, és mintegy 11 300 ember halt bele a betegségbe. Csak Libériában 4 800-an haltak meg, az utolsó halálesetet az országban júliusban jelentették. Szinte az összes megbetegedés Guineában, Sierra Leonéban és Libériában történt. Guineában és Sierra Leonéban továbbra is fertőz a járvány. Guineában még közel 500 embert tartanak megfigyelés alatt, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel.

A címlapról ajánljuk