eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jelentősen apadt a Görögországba érkező menekültek száma

Jelentősen csökkent a Görögországba érkező menedékkérők száma: az égei-tengeri szigeteken hétfőn csupán néhány tucat migránst regisztráltak, holott eddig hónapokon át naponta ezreket vettek nyilvántartásba.

A görög bevándorlásügyi minisztérium egyik illetékese hétfőn az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a hétvége óta az összes égei-tengeri szigeten néhány száz bevándorlót regisztráltak csak, ami a rossz időjárás mellett betudható annak is, hogy a nyugat-balkáni országok és Szlovénia döntött határaik lezárásáról a gazdasági migránsok előtt. Mint megjegyezte, az sem kizárt, hogy Törökország az Európai Unió nyomására erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a migránsok útnak indulását Európába.

A görög szigetek közül a legtöbb migránst fogadó Leszboszra vasárnap mindössze 42 illegális bevándorló érkezett, holott pár napja 24 óra leforgása alatt még nagyjából 2500-an értek ott partot.

A görög rendőrség eközben arról számolt be, hogy az ország keleti részén, a török határhoz közel, egy teherautó rakterében 33 szíriai bevándorlóra bukkantak egy közúti ellenőrzés során. A jármű sofőrjét és utasát - két bolgár állampolgárt - őrizetbe vették embercsempészet gyanúja miatt.

Január óta mintegy 653 ezer migráns érkezett az Égei-tengeren át Görögországba a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint.

A nyugat-balkáni országok és Szlovénia múlt csütörtökön döntött úgy, hogy ezentúl csak a háború sújtotta övezetekből - így Szíriából, Afganisztánból és Irakból - származókat engedi át a határon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×