INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A kínai biztonsági erők végeztek egy terrortámadás 28 gyanúsítottjával

InfoRádió / MTI
A kínai biztonsági erők közel kéthónapos hajtóvadászat után végeztek egy terrorcsoport 28 tagjával (köztük nőkkel és gyerekekkel), akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek az északnyugat-kínai Hszincsiang tartomány egy szénbányája elleni támadásban, amelyben tizenhat embert megöltek - jelentette pénteken a kínai média.

A szeptemberbe történt támadás elkövetésével összesen 29 embert gyanúsítottak meg, közülük egy megadta magát a biztonsági erőknek. A helyi hatóságok szerint az 56 napos hajtóvadászatban több mint 10 ezer ember vett részt.

Korábban az egyesült államokbeli székhelyű Szabad Ázsia Rádió arról számolt be, hogy a kínai biztosági erők felrobbantottak egy barlangot, ahol a gyanúsítottak egy része rejtőzködött, és a robbantásban 17-en - köztük nők és gyerekek, a támadás elkövetésével gyanúsítottak családtagjai - vesztették életüket. A híradást más források nem erősítették meg.

A hszincsiangi Akszuban lévő Szogan bányát szeptember 18-án támadták meg, az áldozatok pedig a többségi han nemzetséghez tartozó kínaiak voltak. A rendőrség szerint a támadást késekkel felfegyverzett szakadárok hajtották végre. Amikor a rendőrség a helyszínre érkezett, a támadók szénnel megpakolt teherautóikkal belerohantak a rendőrautókba. A rendőrség szerint szinte minden bányászt megöltek vagy megsebesítettek, aki a támadáskor nem dolgozott a föld alatt. Egyes munkások még aludtak, mások pedig már műszakváltásra készülődtek, amikor a támadók lerohanták a munkásszállót, előzőleg megölve a biztonsági őröket.

Hszincsiangban az utóbbi két évben civilek százai haltak meg terrortámadásokban. Az ujgur emigráns csoportok vezetői szerint az erőszakot a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen élő ujgurok elnyomása és hátrányos megkülönböztetése szüli. Peking meggyőződése viszont az, hogy a népcsoporthoz tartozó szélsőséges iszlamisták külföldi szeparatista csoportok, elsősorban a Kelet-Turkesztán függetlenségét támogatók iránymutatásai szerint és ösztönzésére hajtják végre akcióikat.

A kormány szerint az energiahordozókban gazdag Hszincsiang tartományban komoly fenyegetést jelentenek az iszlamista fegyveres és szakadár csoportok. Az emigráns és jogvédő csoportok szerint ugyanakkor Kína sosem tálalt meggyőző bizonyítékokat arra, hogy a tartományban létezik olyan, egységes fegyveres csoport, amely a kormány ellen harcol.

A címlapról ajánljuk