INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A közvélemény-kutatások szerint a szociáldemokraták átvették a vezetést Horvátországban

InfoRádió / MTI
Négy nappal a horvátországi parlamenti választások előtt ellenkezőjére fordultak a közvélemény-kutatási eredmények a korábbi felmérésekhez képest, immár három mandátumos különbséggel a jelenleg kormányzó szociáldemokrata párt (SDP) vezet a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ) szemben - közölte a Nova Tv esti híradójában csütörtökön.

Az Ipsos Puls intézet tíz választókörzetben végzett legfrissebb felmérése szerint az SDP-nek 60, a HDZ-nek 57, a Híd Függetlenek Listájának (Most) - amelyet egy fiatal közép-dalmáciai polgármester vezet, és amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend - 12, a Isztriai Demokratikus Gyűlésnek (IDS), az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezetnek és Milan Bandic zágrábi polgármester pártjának, a BM 365-nek három-három, a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetségnek (HDSSB) pedig kettő mandátuma lesz a parlamentben.

A korábban közölt közvélemény-kutatások nem terjedtek ki Zágráb városára és annak körzeteire, ahol fordítani tudtak a szociáldemokraták, és így előnyre tettek szert.

A 151 fős horvát parlamentbe, a száborba vasárnap 140 képviselőt választanak az ország 10 választókerületében, a nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe - közülük a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek pedig hármat. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban. Politikai szakértők úgy vélik, hogy a diaszpórában megválasztott képviselők a HDZ-hez csatlakoznak majd, így akár döntetlennel is végződhet a két nagy párt párviadala.

Ennek fényében elmondható, hogy fej fej melletti, szoros küzdelem várható a két nagy párt között a vasárnapi parlamenti választásokon.

Csütörtökön, a késő esti órákban fejeződött be a HDZ kampányzáró rendezvénye Zágrábban, amelyen több mint 20 ezren vettek részt. A sajtó szerint a 90-es évek óta nem volt példa ekkora politikai nagygyűlésre. A rendezvényen számos művész és sportoló vett részt, a színpadon egymást váltották a zenei előadók és a szónokok, köztük Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő.

A résztvevők hazafias dalokat énekeltek, és nemzeti zászlókat lengettek. Az RTL horvát kereskedelmi televízió helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a tömeg többször Orbán Viktor miniszterelnök nevét is skandálta.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke biztos győzelmében. Gazdasági növekedést és jobb életet ígért, valamint bírálta a leköszönő szociáldemokrata kormányt, amiért az szerinte a csőd szélére jutatta az országot, amelyet most tömegesen hagynak el a fiatalok.

A címlapról ajánljuk