INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az oroszbarát szociáldemokraták vezetésével alakul koalíció Kirgizisztánban

InfoRádió / MTI
Az eddig is kormányzó oroszbarát szociáldemokraták vezetésével alakul négypárti kormánykoalíció Kirgizisztánban, amelyben Temir Szarijev miniszterelnök megtartja posztját - közölték hétfőn az érintett pártok.

A koalícióban az egy hónappal ezelőtti parlamenti választásokat a voksok 27,4 százalékának megszerzésével megnyerő Kirgizisztán Szociáldemokrata Pártja (SDPK) mellett a választásokon harmadik Kirgizisztán Párt, a negyedik legtöbb voksot kapó Onuguu (Haladás) és a szocialista Ata Meken (Szülőföld) vesz részt.

A négy párt vezetői hétfőn közös sajtótájékoztatón jelentették be a koalícióra lépést. A koalíció tagjai együtt 80 mandátummal bírnak a 120 fős parlamentben. Miniszterelnöknek a posztot hat hónapja már betöltő Temir Szarijevet jelölték, aki az Almazbek Atambajev államfőhöz közel álló szociáldemokraták politikusa.

A választási kampány során több, a koalícióban részt vevő párt is szót emelt a régióbeli befolyását utóbbi időben megerősítő Oroszországgal való együttműködés mellett. A volt szovjet tagköztársaság idén csatlakozott a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, ezzel párhuzamosan ugyanakkor nekilátott a nyugati mintájú parlamenti demokráciához vezető reformok végrehajtásához is.

A címlapról ajánljuk