eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Anglikán püspökök több menekült befogadására szólítják fel a brit kormányt

Az anglikán egyház többtucatnyi püspöke a hivatalosan tervezettnél jóval több menekült befogadására szólította fel a brit kormányt, és ehhez az egyház segítségét is felajánlotta.

A 84 anglikán püspök által aláírt, eredetileg magánlevélként David Cameron miniszterelnöknek még szeptember elején elküldött felhívást a püspökök a The Observer című vasárnapi baloldali brit lapban nyilvánosságra hozták, a lap szerint ezzel is kifejezésre juttatva felháborodásukat, amiért a Downing Street nem válaszolt érdemben a levélre.

London a következő öt évben összesen húszezer szíriai menekült áttelepítését tervezi Nagy-Britanniába a Szíria határai mentén kiépült menekülttáborokból, ám a levelet aláíró püspökök szerint évente legalább tízezer, vagyis öt év alatt akár 50 ezer menekült befogadására is lenne lehetőség. Az anglikán vallási elöljárók szerint ez lenne az érdemi válasz arra az emberi szenvedésre, "amelynek naponta tanúi vagyunk".

A püspökök morális válságnak nevezik a kialakult helyzetet, hangsúlyozva, hogy a judaizmus és az iszlám is a hívők kötelességévé teszi a gondoskodást a vándorokról, és "egy időben Krisztus és családja is menekült volt".

A levél aláírói közlik: a maguk részéről arra fogják biztatni az anglikán hívőket, hogy nyújtsanak támogatást minden olyan menekültnek, aki Nagy-Britanniába érkezik. Emellett arra kérik a helyi egyházközösségeket és egyéni hívőket, hogy mindenhol, ahol ez kivitelezhető, bocsássanak rendelkezésre ingatlanokat, üresen álló épületeket az áttelepített menekültek számára.

A püspökök a felnőtt kíséret nélkül mind nagyobb számban útnak induló gyerekek befogadására, akár tartós nevelőszülői gondozásba vételére is felkérik az anglikán közösségeket.

Felvetik mindemellett annak lehetőségét, hogy alakuljon egy országos befogadási és áttelepítési testület, civil, vállalati és kormányzati szakemberek irányításával a menekültekkel kapcsolatos tevékenység összehangolására és a társadalom mozgósítására. A levél aláírói szerint ha egy ilyen szervezet megalakul, abban az anglikán egyház készségesen és püspöki szinten képviseltetné magát.

Néhány napon belül ez a második olyan nyilvános felhívás, amely alig burkoltan bírálja az európai menekültválságra adott brit kormányzati válaszlépéseket és elégtelennek minősíti a Nagy-Britanniában befogadott szíriai menekültek számát.

A hét elején a brit igazságszolgáltatás 342 egykori magas rangú tisztviselője - köztük Lord Nicholas Phillips, az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának volt elnöke, Lord Ken Macdonald, az angol-walesi legfőbb ügyészi szervezet egykori igazgatója, és Sir Nicolas Bratza, az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi brit elnöke - nyílt levélben tudatta azt a véleményét, hogy a kormányzati tervekben szereplő számnál sokkal több, akár évente 75 ezer menekült befogadására is lehetőség lenne Nagy-Britanniában.

Az aláírók "mélységesen elégtelennek" nevezték az öt évre szóló, összesen húszezer menekült befogadását célzó, Cameron által nemrégiben bejelentett brit áttelepítési tervet. Érveik szerint egyedül az ötmillió lakosú Libanonban 1,2 millió szíriai menekült él.

A nyílt levél szerzői szerint fel kell függeszteni a dublini eljárásrendet, amelynek alapján a menekülteknek abban az országban kell menedékjogi folyamodványukat benyújtaniuk, ahol először az Európai Unió területére léptek. A nyilatkozat aláírói szerint a dublini rendszer működésképtelenné vált, és egyes EU-tagállamokban, különösen az Európai Unió perifériáján, a befogadási rendszerek "összeomlottak".

Az aláírók emellett felszólították a brit kormányt arra is, hogy ne csak a táborokból fogadjon menekülteket, hanem azok közül is, akik már az Európai Unió területén tartózkodnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×