INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Berlin nem aggódik a bajor alkotmánybírósági fenyegetés miatt

InfoRádió / MTI
A német szövetségi kormány menekültügyi tevékenysége megfelel az alaptörvénynek, ezért nem is aggódik amiatt, hogy a bajor tartományi kormány alkotmánybírósági eljárást helyezett kilátásba - mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter pénteken az ARD országos köztelevíziónak.

A miniszter kiemelte: éppen az alaptörvény kötelezi a kormányt arra, hogy segítsen a bajbajutottakon.

Elmondta, hogy a szövetségi kormány és a bajor tartományi kormány együttműködése "kitűnő és megoldásorinetált" a menekültválság valamennyi gyakorlati kérdésében, és mindkét fél nyitott a nézeteltérések tisztázására.

Ezért sem tűnik valószínűnek, hogy a müncheni vezetés valóban az alkotmánybírósághoz fordul - mondta Peter Altmaier. Hozzátette, hogy Bajorország rendkívüli munkát végez a válságban, és a tartományok közötti tehermegosztási rendszer révén a következő napkban és hetekben enyhülnek terhei.

A bajor tartományi kormány pénteki rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a tartományok cselekvőképességének veszélyeztetése miatt panaszt tesz az alkotmánybíróságon a szövetségi kormány ellen, ha az nem gondoskodik a menedékkérők áradatának korlátozásáról.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök a kabinet ülése után sajtótájékoztatón egyebek között kifejtette, hogy a menedékkérők nagy száma biztonsági kockázatot is jelent. Ezzel kapcsolatban Peter Altmaier hangsúlyozta, hogy a menedékkérők gyors és tömeges beáramlása természetesen nagy kihívás, ezért a szövetségi hatóságok "fokozott éberséggel" követik a folyamatot.

Ugyanakkor a szövetségi rendőrség, a szövetségi bűnügyi hivatal és a hírszerző szolgálatok eddig nem találtak arra utal jeleket, hogy a menekülthullám veszélyeztetheti Németország biztonságát.

A bajor kormány szerint el kell érni, hogy az uniós partnerek térjenek vissza a menekültügyet szabályozó dublini előírásokhoz. Ellenkező esetben vissza kell fordítani a határokon a biztonságos harmadik országból érkező menedékkérőket.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a müncheni követelésekre reagálva megjegyezte: "nem a bajor-osztrák határon, hanem az uniós külső határokon lehet hatékonyan és tartósan kezelni a problémát".

Az Angela Merkel vezette konzervatív CDU-val és a Horst Seehofer vezette bajor testvérpárttal, a CSU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) is hűvösen fogadták München harcias állásfoglalását. Az SPD-s igazságügyi miniszter, Heiko Maas értetlenségének adott hangot az alkotmánybírósági eljárásra vonatkozó fenyegetéssel kapcsolatban, és úgy vélte, hogy a bajor kormány csupán "cirkuszol".

Közben az SPD két vezetője, Sigmar Gabriel pártelnök, alkancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a Der Spiegel című hetilap szombati, digitális formátumban péntek este megjelent számában egy vendégkommentárban a menekültáradat feltartóztatását sürgette. Hangsúlyozták: Németország nem tud tartósan évente egymilliónál is több menekültet befogadni és integrálni, ezért mindent meg kell tenni, hogy "ismét csökkenjen" az országba érkező menedékkérők száma.

Ezzel kapcsolatban Peter Altmaier az ARD-nek elmondta, hogy figyelmesen tanulmányozta az írást, és nem talált benne olyan követelést, hogy jelöljék ki a befogadandó menekültek számának felső határát.

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben és az alaptörvény előírásai miatt nem is lehetne ilyen határt kijelölni. Ugyanakkor a kormány arra törekszik, hogy rendezettebb legyen a menedékkérők beáramlása, és más uniós tagállamok is kivegyék részüket a válság terheiből. A kormány azon is dolgozik, hogy javuljon a válsággócok térségében élő menekültek helyzete.

Ha ezek a törekvések sikerre vezetnek, fokozatosan csökken majd a menedékkérők száma Németországban - mondta a kancelláriaminiszter.

A címlapról ajánljuk