INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Washington: az orosz 90 százalékban nem a dzsihadistákat lövik

InfoRádió / MTI
Az orosz harci gépek által Szíriában végrehajtott légicsapások több mint 90 százaléka nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vagy az al-Kaida terrorszervezet helyi szárnyának állásai ellen irányult - közölte helyi idő szerint szerdán az amerikai külügyminisztérium.

A washingtoni közlés szerint az oroszok elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői ellen harcoló mérsékelt felkelőket támadják, jóllehet Moszkva szerint az IÁ és más terrorszervezetek ellen irányul a bombázási kampány.

Ez az Egyesült Államok eddigi első hivatalos megnyilatkozása az orosz támadásokról, bár a washingtoni és a NATO-források már számos alkalommal kétségbe vonták az orosz fél állításait.

"Az általunk eddig regisztrált légicsapások több mint 90 százaléka nem az IÁ-t vagy az al-Kaidához közeli terroristákat érte. A csapások a leggyakrabban inkább olyan ellenzéki csoportokat céloznak, amelyek jobb jövőt akarnak Szíriának, és nem akarják, hogy az Aszad-rezsim hatalmon maradjon" - fogalmazott John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Oroszország egy héttel ezelőtt indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta közel-keleti országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával. Washington és London ugyanakkor attól tart, hogy Moszkvának inkább Bassár el-Aszad rezsimjének fenntartása áll az érdekében, mint a terroristák elleni harc.

A címlapról ajánljuk