eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Merkel bírálta a kelet-európaiakat

Angela Merkel német kancellár bírálta azokat a kelet-európai kormányokat, amelyek elutasítják menekültek befogadását: azzal vádolta őket, hogy engedményeket tesznek az előítéleteknek, és nem ismerik saját történelmüket - jelentette a Reuters brit hírügynökség csütörtökön, a Politico című brüsszeli honlapra hivatkozva.

Eszerint Merkel az Európai Néppárt egy zárt ajtók mögött lezajlott előző napi megbeszélésén szembement azzal a "válasszal", amelyet ezek a kormányok adtak az európai menekültváltságra, de nem nevezte meg Magyarország, Csehország, Szlovákia és egyes balti államok vezetőit.

"Mi, kelet-európaiak - mert magamat is kelet-európaiként tartom számon - mi láttuk, hogy az elszigetelés nem segít" - idézték Merkelt, aki a kommunista Kelet-Németországban nőtt fel. "A menekültek nem fognak leállni csak azért, mert kerítéseket építünk" - mondta.

"Azok, akik szerencsésnek tekinthetik magukat, mert átélték a hidegháború végét, most azt gondolják, hogy teljesen kimaradhatnak a globalizáció bizonyos fejleményeiből. Ez lesújt engem, ez valami nagyon érthetetlen, furcsa dolog" - idézték.

A jelentés visszautal Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök Merkelnek intézett bírálatára, amely szerint a kancellár Németország határainak a megnyitásával migránsok rohamát indította el, amellyel Európa nem tud megbirkózni, és ez fenyegeti "keresztény értékeit".

A kancellár visszautasította ezt az érvelést, mondván, "nem fogadható el, hogy nekünk szabad a javak és emberek mozgása, de egyes országok mégis azt mondják: 'nem fogadhatunk be szíriaiakat, mert nem vagyunk felkészültek rá'".

"Amikor valaki azt mondja, nem ez az én Európám, nem fogadok be muzulmánokat, akkor azt kell válaszolnom: erről nem lehet tárgyalni" - idézte a Politico.

"Hogyan védjünk meg keresztényeket szerte a világon, ha azt mondjuk, hogy nem fogadunk be muzulmánokat vagy egy mecsetet az országunkban?" - tette fel a kérdést.

Merkel szerint a kelet-európai országok számára több időt kell adni az alkalmazkodáshoz a menekültek elosztásával kapcsolatban, de annak elvi alapon történő elutasítása veszélyt jelent Európa számára - emlékeztetett a brit hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×