INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Görögország legfeljebb 10 ezer menedékkérőt fogad be

InfoRádió / MTI
Görögország 8-10 ezer menedékkérőt fogad be a menekültek szétosztására vonatkozó európai uniós terv keretében - jelentette ki szerdán a görög parlamentben Joannisz Mucalasz migrációsügyi miniszterhelyettes.

A politikus szerint a Görögországba érkező illegális bevándorlók 85 százaléka jogosult a menekültstátusra. Mint mondta, Athénnak tiszteletben kell tartania a genfi egyezményt, és be kell fogadnia a menekülteket. Szólt arról is, hogy legkésőbb novemberben teljesen működőképesnek kell lennie az öt égei-tengeri szigeten felállítandó uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központoknak, az úgynevezett hot spotoknak.

Mucalasz hozzátette ugyanakkor, hogy Görögországból semmiképpen nem lesz egy "gigantikus migráns- és menekülttábor".

Szerda reggel 5 ezer újabb migráns érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba több komphajó fedélzetén, míg kedden 7 ezer menekültet szállítottak a kikötővárosba Leszbosz és Híosz szigetéről - jelentette az állami televízió (ERT).

A menekültek továbbra is szünet nélkül áramlanak az égei-tengeri görög szigetekre: egyedül kedden több mint 5 ezren érkeztek. A görög parti őrség kedden mintegy 250 embert mentett ki az Égei-tengerből.

A görög rendőrség szerdán közölte, hogy felszámoltak egy nemzetközi bűnszervezetet, amely Törökországból a görögországi Kósz szigetén keresztül Macedóniába és Olaszországba csempészett migránsokat és menekülteket. A hatósági akció során vasárnap 12 embert - pakisztáni, egyiptomi, iraki és szíriai állampolgárokat - vettek őrizetbe Athénban, és több száz hamis személyigazolványt, útlevelet és más dokumentumot foglaltak le tőlük.

A címlapról ajánljuk