eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Olaszország ismét perelni akarja a hitelminősítőket

Ismét perelni akarja a hitelminősítőket Olaszország az euróövezeti adósságválság mélypontján bejelentett meredek leminősítések miatt, amelyek az eljáró olasz vádhatóság szerint indokolatlan károkozással értek fel.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap online kiadásának beszámolója szerint - a három évvel ezelőtti hasonló próbálkozás után - most is a dél-olaszországi Trani városának ügyészi hivatala terjesztette elő a vádindítványt a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ellen az olasz szuverén adósosztályzat 2011-ben és 2012-ben bejelentett leminősítései miatt. Olaszország akkoriban Kazahsztánnal került azonos adósminősítési kategóriába.

A mostani vádeljárás a két hitelminősítő mellett a Standard & Poor's öt és a Fitch Ratings egy alkalmazottjára személyesen is kiterjed.

Az olasz város ügyészsége már 2012 novemberében is kezdeményezett hasonló eljárást; annak idején szintén a Standard & Poor's és a Fitch több vezetője ellen emeltek vádat, piaci információkkal elkövetett visszaélés címén.

Az akkori eljárásra válaszul a Fitch annak idején bejelentette, hogy onnantól fogva csak formális elemzések közzétételére szűkíti az Olaszországgal kapcsolatos piaci kommunikációját, és felfüggesztette az olasz besorolásokat érintő konferenciák és telekonferenciák rendezését.

A most bejelentett újabb perkezdeményezésre a Standard & Poor's nyilatkozatban reagált, közölve: az ügy a hitelminősítők szerepének félreértésén alapul. A hitelminősítők szerepe a piaci átláthatóság és likviditás elősegítése az érintett adós hitelképességéről alkotott független vélemény ismertetésével - áll az S&P nyilatkozatában.

A Fitch Ratings közleménye szerint az eljárás minden alapot nélkülöz.

A Financial Times kiemeli ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban voltak sikeres hatósági felelősségre vonási kezdeményezések a hitelminősítőkkel szemben.

A Standard & Poor's épp az idén fizetett 1,4 milliárd dollárt az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött egyezség alapján. A minisztérium előzőleg azzal az indokkal indított eljárást, hogy az S&P az ingatlanpiaci kockázatok növekedése ellenére a lehetséges legjobb, "AAA" minősítéssel látott el amerikai ingatlanhitel-követelésekből összecsomagolt befektetési termékeket.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×