INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nikosz Vucisz korábbi belügyminiszter lett a görög parlament elnöke

InfoRádió / MTI
Nikosz Vucisz korábbi görög belügyminisztert választották meg a két hete alakult parlament elnökének vasárnap.

A szeptember 20-i előre hozott választásokat megnyerő Sziriza párt képviselőjére a 300 törvényhozóból 181-en voksoltak. Az együttműködési készség jeleként az ellenzék több törvényhozója is az Athénban született, 64 éves, mérnök végzettségű politikusra szavazott.

Az új házelnök kinevezéséhez 181 képviselő járult hozzá, 113 tartózkodott, 3 szavazat érvénytelen volt, hárman pedig távol maradtak a voksolástól. Ellenjelölt nem volt.

Vucisz Zoé Konsztantopulu korábbi házelnököt követi, aki augusztusban lépett ki a Szirizából, miután Alekszisz Ciprasz volt és jelenlegi kormányfő aláírta a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomagról szóló megállapodást. A korábbi házelnök a Panajótisz Lafanazanisz volt energiaügyi miniszter irányítása alatt álló új tömörülés, a Népi Egység (LAE) soraiba lépett be, azonban a Szirizából kiváltak pártjának nem sikerült bejutni a parlamentbe a választásokon.

A frissen alakult kormány hétfőn terjeszti be a parlamentben a programját, és a törvényhozás szerda este dönt arról, hogy bizalmat szavaz-e Ciprasz új kormányának.

A régi-új miniszterelnök két hete hozta nyilvánosságra kormánya névsorát, amelyből kiderült, hogy a kabinet összetétele alig változott a korábbihoz képest, nem történt személycsere a kulcsfontosságú tárcák élén, így többek közt a harmadik mentőcsomagot tető alá hozó Evklídisz Cakalotosz fogja továbbra is vezetni a pénzügyminisztériumot.

A szeptemberi választásokon a Sziriza a Ciprasz-kormányt ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére a voksok 35,5 százalékát megszerezve az első helyen végzett, 145 helyet szerzett a 300 tagú athéni törvényhozásban. A koalíciós partner jobboldali-nacionalista Független Görögök (ANEL) a szavazatok 3,7 százalékát szerezte meg, így a két pártnak együtt szűk többsége, 155 képviselője lett.

Görögország a hat éve tartó adósságválság alatt már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.

Az új balközép kormánynak nincs sok ideje: a mentőcsomag értelmében ütemes privatizációba kell kezdenie, és átfogó reformokat kell végrehajtania a nyugdíj- és adórendszerben.

A címlapról ajánljuk