eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Horvát belügyminiszter: a migránsok száma hétvégén elérheti a százezret

Horvátországba eddig 97 367 migráns érkezett, számuk a hét végére elérheti a százezret - közölte Ranko Ostojic horvát belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Beszámolt arról, hogy a kelet-szlavóniai sátortáborban jelenleg valamivel kevesebb mint kétezer ember van, akiket folyamatosan szállítanak a tovarniki vasútállomásra, ahonnét vonattal viszik őket tovább a magyar határra.

Ostojic jelezte, hogy az éjszaka valamivel több migráns érkezett, mint az előző néhány napban, de nem volt probléma, és az ellátásuk rendben zajlott.

Megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy Horvátország beengedi ugyan a migránsokat, és segíti őket abban, hogy eljussanak azokba az országokba, amelyekbe szeretnének, de csak Horvátország keleti részén fogadják őket, nem nyitnak újabb folyosót az ország délkeleti részében. A miniszter itt a horvát lapok korábbi beszámolóira utalt, melyek szerint az illegális bevándorlók az adriai-tengeri Dubrovnik körzetében is érkezhetnek a jövőben az országba.

Azok, akik délen próbálkoznak, rendőrökkel fogják szembetalálni magukat, ott nincs átjárás, visszaküldik őket abba az országba, ahonnét jöttek - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet, hogy a szerb-magyar határon, Horgosnál mindössze 200 migráns lépi át a határt naponta, ami szerinte továbbra is azt bizonyítja, hogy "oda cseppekben, míg ide hullámokban" érkeznek az illegális bevándorlók.

A miniszter bejelentette, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős EU-biztos november 6-án ellátogat az opatovaci sátortáborba, ahol személyesen tájékozódik az elmúlt két hét történéseiről.

"Remélem, egyetértünk majd abban, hogy a menekültáradatot Görögországban kell megállítani, valamint a görög-török határon, továbbá abban, hogy nem várhatjuk meg vele a rossz időjárást, hanem azonnal cselekedni kell" - mondta a miniszter.

Horvátország bízik abban, hogy az Európai Unió tagjaként az erre a célra fenntartott uniós alapokból támogatást kap a menekültválság kezelésének kiadásaira - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×