eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A németek többsége aggódik a menekülthullám miatt

Németországban a lakosság többsége aggódik a menekülthullám miatt, és támogatja a kormány menekültügyi reformjavaslatait egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint, amely azt is kimutatta, hogy Angela Merkel kancellár támogatottsága tovább csökkent.

Az ARD országos közszolgálati televízió késő esti híradójában ismertetett reprezentatív felmérés szerint a lakosság 51 százaléka aggódik, 47 százaléka nem aggódik a menekülthullám miatt.

Az adatok fordulatot jeleznek. Egy hónappal korábban az ARD DeutschlandtTrend című kutatásában megkérdezettek nagy többsége, 59 százaléka még arról számolt be, hogy nincsenek félelmei a menekülthullám miatt, és csak 38 százalék volt az aggódók aránya.

Angela Merkel kancellár támogatottsága tovább süllyedt, a tevékenységével elégedettek aránya 54 százalékos. Szeptember elején ez az arány még 63 százalék volt, ami 4 százalékpontos csökkenés augusztus elejéhez képest.

A hagyományosan rendkívül népszerű kancellár támogatottsága így az európai menekültválság eddigi legsúlyosabb szakaszában - augusztusban és szeptemberben - jelentősen, összesen 13 százalékponttal csökkent.

A menedékkérők beáramlásának korlátozását erélyesen sürgető bajor miniszterelnök, Horst Seehofer munkájával elégedettek aránya viszont egy hónap alatt 11 százalékponttal növekedett, 39 százalékra.

Ugyanakkor a lakosság többsége támogatja a kormány menekültügyi reformcsomagjának legfőbb elemeit. Albánia, Koszovó és Montenegró biztonságos származási országgá minősítésével 80 százalék ért egyet, a menedékkérők készpénzes juttatásainak csökkentését, illetve természetbeni juttatásaik növelését 71 százalék támogatja, és 79 százalék üdvözli a várhatóan hosszú ideig Németországban maradó menedékkérők munkaerő-piaci esélyeinek javítását szolgáló intézkedéseket.

A menekültügyi csomagról csütörtökön kezdett tárgyalni a törvényhozás. A lakosság túlnyomó többsége szerint egy további jogszabályt is ki kellene dolgozni: 77 százalék üdvözölne egy törvényt, amely rögzítené, hogy a menekülteknek el kell fogadniuk a német alapértékeket.

A németek 59 százaléka nem tart attól, hogy a menekültek veszélybe sodorhatják a németországi jólétet, és 58 százalék úgy véli, hogy a menekültek megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon.

A németek relatív többsége, 47 százaléka szerint a menekültek gazdagítják a németországi mindennapokat.

A német lakosság 18 éven felüli, választójoggal rendelkező részére nézve reprezentatív felmérésben 1001 embert kérdeztek meg szeptember 28. és szeptember 30. között. A felmérést az Infratest-dimap kutatóintézet végezte el, amely 1997 óta készíti az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatos lakossági véleményáramlatokat havonta feltérképező ARD-DeutschlandTrend kutatássorozatot.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×