eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

London már nem követeli Aszad azonnali távozását

Egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint London már nem követeli Bassár el-Aszad szíriai elnök azonnali távozását, mivel a brit kormány az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi fellépést most sürgetőbb feladatnak tartja a szíriai rendszerváltásnál.

A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak kormányforrások elmondták, hogy David Cameron miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésén várhatóan már jelezni fogja az Aszaddal szembeni brit politika e "radikális irányváltását", jóllehet ez csak átmeneti fordulat.

Cameronnak továbbra is az az álláspontja, hogy hosszabb távon nem képzelhető el a szíriai válság stabil rendezése és a menekültek hazatérése Aszad hatalmon maradásával. A brit kormányfő azonban ezentúl nem fogja követelni a szíriai elnök azonnali távozását, hiszen "a fokozatos politikai átmenet mindig is a lehetőségek között volt" - fogalmazott a brit lap által idézett Downing Street-i forrás.

A The Sunday Telegraph felidézi, hogy e fordulatnak már az utóbbi hetekben is mutatkoztak jelei. John Kerry amerikai külügyminiszter múlt heti londoni tárgyalásai után kijelentette: Aszadnak távoznia kell a hatalomból, de "nem feltétlenül holnap vagy a jövő hónapban". Ez egy folyamat, amelynek során az érintett tényezők majd együtt eldöntik, hogy ezt miképp lehet a legmegfelelőbb módon elérni - fogalmazott múlt hétvégi londoni sajtótájékoztatóján Kerry.

Philip Hammond brit külügyminiszter a londoni alsóházban nem sokkal később maga is kijelentette: London nem azt mondja, hogy "Aszadnak és összes kegyeltjének (a rendezési folyamat) első napján távoznia kell". Hammond szerint ha elindul egy megegyezésen alapuló folyamat, amelynek részese Oroszország és Irán is, arról "feltétlenül lehet tárgyalni", akkor is, ha ez a folyamat hónapokig tart.

A The Sunday Telegraph értékelése szerint mindez felveti annak lehetőségét, hogy létrejön egy "egyedülálló nagykoalíció", amelyben Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közösen lép fel az Iszlám Állam ellen, bár egyes londoni források Vlagyimir Putyin orosz elnököt továbbra is inkább potenciálisan veszélyes ellenfélnek, semmint szövetségesnek tekintik.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×