eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A külső határok megvédését Hollandia is fontosnak tekinti

Az uniós külső határok megvédését Hollandia is fontos feladatnak tekinti - állapította meg Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában, miután pénteken Hágában megbeszélést folytatott Robert de Groottal, a holland miniszterelnöki hivatal európai igazgatójával.

Magyarország és Hollandia számos dolgot nyilvánvalóan eltérően ítél meg a menekültválság ügyében, de sok olyan eleme is van a kérdésnek, amelyet mindkét ország hasonlóan lát - mondta a magyar államtitkár. Egyetértettek abban - tette hozzá -, hogy bár még messze van az, amikor ezt a válságot megnyugtatóan tudják majd kezelni, a két nappal ezelőtti EU-csúcs hangneme már sokkal konstruktívabb volt, mint az előző hetek fejleményei.

"Abban is egyetértettünk, hogy a kölcsönös vádaskodás sehova nem vezet" - mondta Takács Szabolcs.

Azzal kapcsolatban, hogy október 8-án Luxembourgban konferenciát tartanak a nyugat-balkáni országok részvételével a balkáni migránsútvonal sajátos problémáiról, az EU-ügyi államtitkár emlékeztetett arra: a tavaszi uniós dokumentumok még meg sem említették a nyugat-balkáni útvonalat, az idő azonban megmutatta, hogy ezt a térséget sem lehet figyelmen kívül hagyni. A Nyugat-Balkánnak szentelt konferenciát Magyarország kezdeményezte, és most azt tartja a legfontosabbnak, hogy az értekezleten ne csak tüneti kezeléssel foglalkozzanak - hangsúlyozta Takács Szabolcs.

Kitért arra, hogy ugyanazon a napon tartják Luxembourgban az uniós belügyminiszterek tanácskozását, és azon - reményei szerint - nem csupán abban születik majd egyetértés, hogy mely államok minősülnek a migráció szempontjából biztonságos eredetországnak, hanem abban is, hogy mely államok tekinthetők biztonságos tranzitországnak.

A magyar államtitkár arról is tárgyalt a hágai illetékesekkel, hogy január elsejétől Hollandia fogja átvenni az EU soros elnökségét. Áttekintették Hollandia elnökségi terveit, azt, hogy melyek lesznek Hága várható elnökségi prioritásai a migránsválság kezelésének nyilvánvalóan folytatódó feladatai mellett.

Takács Szabolcs abban a minőségében is tett látogatást Hágában, hogy idén Magyarország tölti be a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztségét, és az elnökségi tevékenységet ő irányítja. Elmondta, hogy a magyar nagykövetség - helyi zsidó szervezetekkel és a holland kormánnyal együtt - ünnepi rendezvényt szervezett Hágában, amelyen megnyitották a közép-európai zsinagógaépítészetet bemutató vándorkiállítást.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×