INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Olaszország elhalasztotta a hot spotok megnyitását

InfoRádió / MTI
Elmaradt az első olaszországi regisztrációs pont (hot spot) megnyitása, amely csütörtökön a dél-olaszországi Lampedusa szigetén kezdte volna meg működését.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy minden készen áll az európai menekültkérelmet benyújtó illegális bevándorlók regisztrációját szolgáló pont megnyitására, de a lampedusai hot spot csak azután kezd el dolgozni, hogy uniós döntés születik a migráció kezeléséről.

A római kormány képviselője korábban az EU-n belüli kvótarendszer elindításához kötötte az olaszországi regisztrációs pontok megnyitását. Hírügynökségi jelentések szerint azonban az Európai Bizottság elállhat azon tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban.

Németország és Franciaország többször szorgalmazta az olaszországi hot spotok minél előbbi megnyitását. Itália déli térségében, ahová a bevándorlók többsége érkezik, több regisztrációs pontot nyithatnának meg: Lampedusa mellett a szicíliai Pozzalóban, Trapaniban, Augustában, valamint a pugliai Tarantóban. Regisztrációs pont lehet a szintén szicíliai Mineóban működő befogadóállomás is. Szicília az Olaszországba érkező bevándorlók 21 százalékát látja el.

A kvótarendszer mintegy 40 ezer fővel csökkentené az olasz befogadóállomások leterheltségét. Az olasz kormány kizárólag eritreai és szíriai bevándorlókat helyezne át a többi európai államba. Először azonban regisztrálnia kell őket, amit eddig az országba érkezett bevándorlók többsége megtagadott.

Az olaszországi befogadóállomásokon csaknem százezer ember van. Augusztus végéig idén már több mint 114 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, míg tavaly egész évben 170 ezer.

A címlapról ajánljuk