INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Önvédelmi tanfolyamra gyűltek össze Prágában európai rabbik

InfoRádió / MTI
Önvédelmi és elsősegély-tanfolyamra gyűlt össze kedden Prágában az európai rabbik egy csoportja a kontinensen az utóbbi időben tapasztalt antiszemita támadásokra válaszul - számolt be róla az AP amerikai hírügynökség.

A képzés során több tucatnyi zsidó vallási vezető sajátíthatta el, hogyan védheti meg életét egy késelés során, és hogyan láthatja el a sebesülteket.

Menachem Margolin rabbi, az Európai Rabbik Központjának titkára azt mondta, az alapvető elképzelés a legszükségesebb fogások bemutatása volt.

A képzésre az Európai Rabbik Központja és az Európai Zsidó Társaság által szervezett éves gyűlés keretében került sor.

Margolin azt mondta, részben amiatt döntöttek a képzés megrendezése mellett, mert az európai országok kormányai szerintük semmit nem tesznek azért, hogy megvédjék a zsidókat Európában. Hozzátette, a prágai eseményt követően több más európai államban is szerveznek hasonló tanfolyamokat.

Február közepén kettős terrortámadás történt Koppenhágában, s az egyik lövöldözés alkalmával életét vesztette a dániai főváros egyik zsinagógájának zsidó biztonsági őre. A támadás két halálos áldozatot szedett, és öten megsebesültek.

Párizsban négy zsidó halt meg január 9-én, amikor Amédy Coulibaly dzsihadista túszokat ejtett egy kóser szupermarketben, két nappal a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap szerkesztősége ellen elkövetett, 12 ember életét kioltó vérengzés után.

A címlapról ajánljuk