eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Washington tankelhárító rakéták és kézi lőfegyverek Ukrajnába küldését mérlegeli

Az amerikai kormány Javelin típusú tankelhárító rakéták, kézi lőfegyverek és lőszer Ukrajnába szállítását mérlegeli - írta keddi számában The Wall Street Journal (WSJ) meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva.

Az amerikai lap szerint a Pentagon már régóta javasolja, hogy védelemre használható halált okozó eszközök is kerüljenek az ukrán kormányerőknek nyújtott amerikai támogatásba, ám a közelmúltig a Fehér Ház csekély érdeklődést mutatott a lépés iránt, mert az eszkaláció elkerülésére és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való konfrontáció elkerülésére törekedett.

A kelet-ukrajnai harcok kiújulása miatt azonban a Fehér Ház és a katonai vezetés újra mérlegelni kezdte ezt a lehetőséget, amelyet elsőként Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó vetett fel. A vita középpontjában az a dilemma áll, hogy vajon a "halált okozó védelmi fegyverek" az oroszbarát fegyveresek támogatásának csökkentésére, avagy növelésére ösztönzik-e Putyint.

A WSJ informátorai szerint az elnök tanácsadói még a héten megvitatják ezt a kérdést, de nem tudni, hogy vajon döntést is hoznak-e. John Kerry külügyminiszter csütörtökön Kijevbe látogat.

Az Ukrajnába irányuló amerikai fegyverszállítások washingtoni mérlegeléséről elsőként vasárnap a The New York Times (NYT) internetes kiadása, majd hétfőn az AP hírügynökség számolt be, ugyancsak kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva. A források hangsúlyozták, hogy Barack Obama elnök még nem döntött ilyen értelmű segítségnyújtásról, mert komoly aggályai vannak annak lehetséges következményeivel kapcsolatban.

A NYT szerint Philip Breedlove, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka mellett Kerry külügyminiszter, valamint Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is kész újra megvitatni a fegyverszállítások ügyét. Az Egyesült Államok eddig halált nem okozó eszközök, köztük golyóálló mellények, éjjellátó készülékek, kommunikációs berendezések, elsősegély-felszerelések és utászfelszerelések szállítására korlátozta az amerikai segítségnyújtást.

A NYT-t úgy tájékoztatták, hogy a kézifegyverek és a tankelhárító eszközök mellett felderítő drónok Ukrajnában küldésének lehetősége is felmerült.

Obama a fegyverszállítások lehetőségét a döntést megelőzően meg kívánja vitatni az európai vezetőkkel, így Angela Merkel német kancellárral is, aki jövő hétfőn a Fehér Ház vendége lesz, és aki Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel egybehangzóan kijelentette, hogy nem kíván fegyvert szállíttatni Ukrajnába.

Ben Rhodes, az amerikai elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a több fegyver nem megoldás az ukrajnai konfliktusra, és továbbra is a szankciók tűnnek a legjobb eszköznek arra, hogy Washington nyomást gyakoroljon a szakadár erőket támogató Oroszországra.

Rhodes ugyanakkor nem cáfolta a sajtóértesüléseket, miszerint az amerikai kormány több tisztségviselője egyre inkább hajlik arra, hogy védelmi fegyverekkel és felszerelésekkel lássák el a kijevi kormány erőit.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×