eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét elhalasztották a japán űrszonda indulását

Ismét elhalasztották a japán Hajabusza-2 űrszonda indulását a hétfői erős szél miatt - közölte a japán űrügynökség (JAXA).

Az űrszondát szállító H-IIA rakéta legkorábban szerdán emelkedhet a magasba. Az eredetileg tervezett vasárnapi startot is a kedvezőtlen időjárás miatt halasztották hétfőre. A szerdai indulás magyar idő szerint hajnali 5 óra 22 perckor lesz.

A Philae leszállóegység november 12-i sikeres üstökösre szállása után az űrkutatók a japán űrszonda indulását várják izgalommal. A tervek szerint a hűtőszekrény nagyságú Hajabusza-2 több kisebb robotot, köztük a Minerva-II-t és a német és francia kutatók által fejlesztett Mascot leszállóegységet szállítja az 1999 JU3 aszteroida felszínére. A nagyjából egy kilométer átmérőjű kisbolygó különböző pontjain végeznek méréseket a műszerek.

A Hajabusza-1-nek 2010-ben sikerült az Itokava aszteroidáról pormintákat vennie. A Hajabusza-2 misszió mintegy 200 millió euróba (61 milliárd forint) kerül.

A misszió egyik feladata lesz, hogy robbanást idézzenek elő a kisbolygón, hogy belsejéből mintákat vehessenek. A tudósok feltételezik ugyanis, hogy a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta az aszteroida nem sokat változott. Ha minden a tervek szerint alakul, a minták 2020-ban jutnak a Földre.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×